Dobra praksa: Osnovne škole „Sveti vladika Nikolaj“ i „Kralj Aleksandar I“ zarađeni novac ulažu u nabavku školskog pribora, uniformi i za ekskurzije, a deo izdvajaju i u humanitarne svrhe.

Foto: P.Jovanović

Škole u Srbiji od prošle godine imaju mogućnost da osnuju učeničke zadruge koje se bave uslužnim delatnostima, proizvodnjom i prodajom predmeta, prikupljanjem sekundarnih sirovina, prodajom udžbenika. Iz Ministarstva prosvete navode da su se kao primer dobre prakse istakle osnovne škole „Sveti vladika Nikolaj“ iz Bradarca i „Kralj Aleksandar I“ iz Požarevca, koje su postupile po svim preporukama ministarstva.

– Naša učenička zadruga „Deca Stiga“ prva je osnovana zadruga u Srbiji, imamo sekciju za poljoprivredu, za nabavku udžbenika i školskog pribora, za razvoj učeničkog preduzetništva, za organizaciju rada učeničke kuhinje i sekciju za društveno humanitarni rad – rekao je za Kurir Dejan Životić, direktor škole „Sveti vladika Nikolaj“ iz Bradarca.

On je objasnio da su se u okviru sekcije za poljoprivredu učenici protekle godine bavili proizvodnjom cveća kala na školskom zemljištu, koji su plasirali na tržište, a u planu je proizvodnja jagoda i rukole. Direktor dodaje da su osnovali i platformu preko koje se organizuje nabavka pribora i udžbenika direktno od izdavača, bez posrednika i da tako roditelji plaćaju jeftinije komplete.

Učenici su u početku bili bojažljivi, ali sada već i oni daju predloge, pa je zadruga sakupila u protekloj godini 224.000 dinara. Novac se troši na učeničke uniforme, pribor, besplatne ekskurzije i udžbenike za učenike koji nemaju dovoljno finansijskih sredstava. Cilj nam je da kroz mentorski rad osnujemo nove zadruge na teritorije grada Požarevca i da razmenimo iskustava – naglašava Životić.

Osnovna škola „Kralj Aleksandar I“ iz Požarevca lane je osnovala đačku zadrugu „Vredne ruke“ i sada imaju sekciju za reciklažu, humanitarnu sekciju, sekciju za nabavku udžbenika, kao i ekološku i umetničku sekciju.

 

– Naša škola ima 877 učenika, koji su i članovi zadruge, a radom zadruge prikupljeno je oko 325.000 dinara. Novac ćemo uložiti za nabavku pribora, za finansiranje ekskurzija i uniforma, jedan deo će biti odvojen i za uređivanje škole – rekla je za Kurir Nataša Gajić, pomoćnik direktora ove škole.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je za Kurir da će od 8. novembra sve škole u Požarevcu osnovati đačke zadruge, to će biti prva gradska sredina u Srbiji koja ima kompletno završenu prvu fazu razvoja đačkih zadruga:

– Škole „Sveti vladika Nikolaj“ i „Kralj Aleksandar I“ istakle su se po dobroj praksi učeničkih zadruga, zato što su ispoštovale sve korake koje predviđa reforma obrazovanja. Deca imaju praktičnu primenu nekih znanja koja su učili kroz teoriju. Ove škole su pokazale koliko tu može dobrih stvari da se uradi po decu i roditelje i školu. Prvo, udžbenike su nabavili putem elektronske nabavke bez posrednika i napravili uštedu, a onda su napravili dobit i u planu je da se nabavi tekstil i da se sašiju unforme, a to bi trebalo da rade tekstilne škole koje imaju đačke zadruge. Planira se izrada i školskog vrta da bi se pokrenula priča o ekologiji.

Više o ovoj vesti možete pogledati OVDE

Autor:Kurir

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments