Otvaranje izložbe Međunarodne likovne kolonije “Opština Veliko Gradište – Lice Evrope“ u okviru Internacionalnog art simpozijuma, upriličeno je u petak 27. septembra, u monumentalnom opštinskom zdanju, u prisustvu ambasadora Tunisa u Beogradu, gospodina Sejfa Ala Režeba, i prvog sekretara Ambasade, gospođe Rande Ben Amar.

Pozdravivši predstavnike Ambasade i umetnike, u ulozi domaćina prisutnima se obratio zamenik predsednika opštine,

Otvaranje izložbe Međunarodne likovne kolonije “Opština Veliko Gradište – Lice Evrope“ 23859

Slađan Marković: “Snežana je žena koja je unela energiju i iznosi, poslednjih nekoliko godina, Veliko Gradište ka jednoj kulturnoj tački, ne samo Srbije već i šire, dovodeći sve vas, iz nekoliko zemalja, a ove godine je to 21 zemlja i 87 likovnih stvaralaca. Veliko Gradište je grad turizma i postaje turistički brend na mapi Srbije, takođe je grad sporta i ono čime se posebno ponosimo je – grad kulture. U Gradištu stvara 17 akademskih slikara, vaših kolega i na to smo posebno posnosni.“.

Marković je naglasio da je sa ambasadorom Tunisa, ovom prilikom, započeo razgovore i preduzeo prve korake za saradnju Velikog Gradišta i tuniskog grada Monastir.

“Želim da nastavimo s ovom praksom, da se družimo, pravimo konekcije i prijateljstva, nastavimo sarasdnju na kulturnom i privrednom nivou.“,

rekao je, zahvalivši Snežani na svoj energiji i ljubavi koju ima prema Velikom Gradištu kao i ambasadoru koji je dolaskom na otvaranje izložbe svima učinio veliku čast, a umetnicima poželevši da se ugodno osećaju u Velikom Gradištu i na Srebrnom jezeru i odatle ponesu najlepše utiske.

Otvaranje izložbe Međunarodne likovne kolonije “Opština Veliko Gradište – Lice Evrope“ 23859

“Ne volim da držim govore, a posebno na polju umetnosti, jer mislim da umetnost govori sama za sebe. Zato i mi danas predstavljamo svoju kulturu i, samim tim, upoznajemo se sa svetom stvaralaštva. I drago nam je da upoznajemo sami sebe kroz svoje kulture.“, rekao je ambasador Režeb u obraćanju umetnicima.

Njemu je, ovom prilikom, uručen Memorandum o saradnji između Udruženja i grada Monastira.

“Drago mi je da imamo potpisan sporazum i razgovarao sam sa zamenikom predsednika o saradnji Monastira i Velikog Gradišta, ne samo na polju umetnosti već i sporta. Hvala što ste mi pružili priliku da budem s vama danas“, dodao je ambasador nakon čega je svečano otvorio izložbu.

Snežana Milošević, predsednica Udruženja “Focus Euopa for south-east Europe“, predstavila je ambasadoru Tunisa umetnike iz te zemlje, istakavši da je veliki ljubitelj Tunisa te da ga je, nakon ovogodišnje posete i bogatog programa domaćina, direktora Art festivala, zavolela još više.

“Zato smo rešili da napravimo turističku ponudu, da ljudi iz Srbije mogu da vide tu lepotu, ljubaznost ljudi, fantastičan doček s toliko ljubavi. Danas smo na jednom velikom zadatku, da svuda gde odemo promovišemo našu kulturu jer nas različitost spaja i ja vas molim da promovišete mir, ljubav i razumevanje jer to je najvažniji zadatak svakog od nas.“, rekla je.

Učesnici kolonije došli su iz Alžira, Australije, Belorusije, Bugarske, Crne Gore, Egipta, Hrvatske, Holandije, Izraela, Iraka, Kine, Kanade, Litvanije, Makedonije, Nemačke, Rusije, Slovenije, Srbije, Tunisa, Turske i Ukrajine.

Otvaranje izložbe Međunarodne likovne kolonije “Opština Veliko Gradište – Lice Evrope“ 23859

Izložba je otvorena uz prigodan umetnički program, u izvođenju profesorke violine Marije Lončar i profesorke klavira Aleksandre Gajić.

U okviru Kolonije, u Ruskom domu u Beogradu, u utorak 1. oktobra, biće otvorena Međunarodna izložba “Umetnost bez granica“ uz prisustvo predsednika opštine Veliko Gradište, Dragana Milića, i ambasadora zemalja učesnika likovne kolonije.

Gosti će imati priliku da, pored reprezentativnih likovnih ostvarenja, uživaju i u nesvakidašnjem koncertu požarevačkih umetnika.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments