Svečano otvaranje 49. FEDRAS-a, upriličeno je u Spomen-parku ispred zgrade opštine. Prisutnim građanima i gostima, obratio se predsednik opštine Malo Crniće, Mališa Antonijević.

„Nižu se godine a mi večeras stojimo na ovom mestu 49-ti put. Veliko mi je zadovoljstvo, a ujedno i velika čast da svima vama poželim dobrodošlicu na Festival dramskih amatera sela Srbije (FEDRAS). Situacija u kojoj se nalazimo, prouzrokovana virusom SARS-COV2, nas je u velikoj meri ograničila da ove godine ovogodišnji Festival bude organizovan skromno, iako smo sigurni da je on iz godine u godinu sve posećeniji. Festival je postao prestižan, jer amateri iz svih krajeva Republike Srbije spremaju predstave, dajući sve od sebe, veoma često na ivici profesionalizma da osvoje jednu od nagrada, ali sam takođe siguran da je velika čast i učestvovati na ovom Festivalu.

Otvoren 49. FEDRAS-a u Malom Crniću 42926

Narednih osam dana, opština Malo Crniće i svi njeni meštani biće centar gde će se ukrstiti mačevi i pokazati sve ono što su amaterske glumačke trupe spremale cele godine, kako bi se predstavile u što boljem svetlu u našoj opštini. Tokom svih takmičarskih dana širiće se duh tradicije koji ovaj Festival ima, a među glumcima ojačaće prijateljstva, ljubav i to je upravo još jedna lepa strana ovako lepog i pre svega jedinstvenog festivala. Svakako da smo ponosni što smo domaćini, i što ćemo dočekati glumce sa svojim predstavama, ali istovremeno žalimo što nismo u mogućnosti da prihvatimo sve one koji su pokazali želju da i ove godine zajedno ispratimo i ove festivalske dane. Nadamo se da će se život vratiti u normalu, i da će naredne godine obeležavanje pola veka postojanja ovog vida amaterskog takmičenja obeležiti na način primeran obeležavanju 50 godina postojanja. Nastavićemo da gajimo pozorišni amaterizam, jer time negujemo duh i tradiciju festivala.

Otvoren 49. FEDRAS-a u Malom Crniću 42926

Često je sastavni deo imena i naše opštine, skraćeni naziv Festivala – ,,FEDRAS“. Želimo svim učesnicima Festivala fer i korektno nadmetanje, ugodan boravak u našoj opštini i da sa sobom uvek imaju poruku upućenu od nas domaćina, da su nam dragi gosti uvek dobro došli i da ih očekujemo na dodeli nagrada. Publici želim nezaboravne sate u pozorištu, i želim da se raduju, ili tuguju sa glumcima na sceni, a da njihov trud i nesebično zalaganje nagrade aplauzom, jer je to za njih jedina i najveća nagrada….“, rekao je predsednik Antonijević.

Otvoren 49. FEDRAS-a u Malom Crniću 42926
49.Festival dramskih amatera sela Srbije, otvorio je Boris Pingović, glumac Narodnog pozorišta iz Beograda:

„To da je FEDRAS dugoživ, jamčim vam iskustavom, činjenicom da sam stariji godinu dana od njega. Ipak, mi sredovečni momci uvek moramo da se dokazujemo. Verujte mi da to nije loše, šta više dobro je i nužno, jer nema pozorišta bez celoživotnog samopreispitivanja i upiranja prsta u sebe. Samo to nam daje pravo da sa scene uperimo prst u šta god želimo i prozborimo istinu o drugima, samim tim o sebi i svemu što nas se tiče i što nas boli. Bavljenje pozorištem je privilegija koja je uvek iziskivala hrabrost. Češće je bila potreba malo veće hrabrosti za nas, sa ove strane te „čarobne zastave“, ali na žalost, došla nam je u živote nezvana gošća, takozvana, nova normalnost. Ta nakazna utvara koja izmiče svakoj preciznoj definiciji, donela je strah. Ali mi se borimo, na sreću vrlo uspešno, jer tu ste, najdraži naši, da niste svaka naša hrabrost bila bi besmislena i uzaludna. Hvala vam na tome što nam ulivate nadu da naše bavljenje, bilo amatersko ili profesionalno imaju smisao i da time naši životi nisu manje vredni. Proglašavam ovaj FEDRAS otvorenim u nadi da ćemo se već sledeće godine rugati i novoj i staroj normalnosti, zasluživši jednu bolju najnoviju i normalniju od svih dosadašnjih.“

U kulturno umetničkom delu programu učestvali su: Filip Perić, Jelena Jevtić i Stefan Pavlovski.

Otvoren 49. FEDRAS-a u Malom Crniću 42926
Festivalsku zastavu podigla je Anđela Ćirković, glumica OAP „Branislav Nušić“ Malo Crniće.

Autor: Z.Stojanović

Foto: Miroslav Životić

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments