U sredu 14.11.2018. godine u Galeriji savremene umetnosti svečano je otvorena izložba slika i akvarela Vlastimira Nikolića, akademskog umetnika.

Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Požarevcu je otvorila ovu izložbu i tom prilikom kazala: „O Vlastimiru Nikoliću već su pisali brojni domaći i strani kritičari: Aleksa Čelebonović, Miodrag Protić, Zoran Markuš, Dragoslav Đorđević, Alen Boske, Maria Luisa Caffereli, Glyn Hughes i mnogi drugi. Jedan od njih, Alen Boske, napisao je da „nas svaka slika, svaki crtež V.N. poziva da se nadnesemo nad suštinom“. Vlastimir Nikolić na svojim delma istražuje prostor – i vremenski i fizički. Opredeljujući se za apstraktni postupak, autor slaže bojene površine gradeći vidljivu asocijaciju, delikatnu i promišljenu.

Otvorena izložba slika i akvarela Vlastimira Nikolića 10945
Foto: GSU

Njegova dela tako postaju polje na koje prenosi suptilne i nedodirljive motive, koji privlače gledaoce tajnom životnošću i nedokučivošću. To se postiže tako što umetnik suprostavljajući mir i nemir kao sadržaje svojih radova ide ka dvosmislenosti, i podstiče da oni deluju uzbudljivo i uznemirujuće u sopstvenoj tišini.

Opipljivo bezglasje i plastična sublimacija, prožimaju se oscilirajući između fraginlosti i trajnosti, fragmenta i celine, nastajanja i nestajanja, gravitacije i lebdenja. Intimna narav dela govori o aktivizmu plana i neprestanim pokušajima. Jednom rečju prozračna materija slike telesnošću tragova ispituje tenzije reda i haosa, okvir postojanja.
Otvorena izložba slika i akvarela Vlastimira Nikolića 10945
Foto: GSU

Prepoznatljiv stvaralački kod sveta prirode, mita i tradicije na delima Vlastimira Nikolića, samo je polazna tačka koja se lakše i sigurnije opisuju u menama slobodnih likovnih vizura. On svoj istraživački duh potvrđuje likovnim traganjima kroz raznolike teme, vizuelne događaje i atrakcije, uključujući takođe nauku i novu tehnologiju, što ga svrstava u red savremenika zainteresovanih za održanje umetničkih disciplina.“

Nakon izlaganja kustosa Narodnog muzeja u Požarevcu Marine Radosavljević prisutnim gostima se obratio umetnik Vlastimir Nikolić koji je govorio o svojim najnovijim delima, a zatim se zahvalio organizatorima izložbe i posetiocima.

Otvorena izložba slika i akvarela Vlastimira Nikolića 10945
Foto: GSU

Izložba je otvorena do 26. novembra. Ulaz je slobodan.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments