Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, 2. marta zvanično je otvorila obnovljenu Ramsku tvrđavu na Dunavu, koju je krajem 15. veka podigao tuski sultan Bajazit Drugi (1430-1512).

Otvaranju su prisustvovali i ambasador Turske u Beogradu, Tandžu Bilgič, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić.

U obnovu tvrđave, sprovedene u pet faza, ukupno je uloženo dva miliona evra, od čega je 1,3 miliona uložila turska agencija TIKA.

Premijerka zvanično otvorila Ramsku tvrđavu: Obnova koštala dva miliona evra 30830

Ana Brnabić je na otvaranju rekonstruisane Ramske tvrđave rekla da je to drugi veliki događaj posle otvaranja rekonstruisane Golubačke tvrđave i da će vlada nastaviti da ulaže u potencijale Srbije, posebno u Podunavlje, koje je prema njenim rečima „biser koji svet treba da otkrije“ u Srbiji.

Ona je istakla da je tvrđava iz 15. veka rekonstruisana uz pomoć Turske.

Brnabić je istakla da je potrebno mnogo uložiti u promociju određenih lokacija u Srbiji, a da je u prošloj godini zemlja imala priliv od turizma u visini od 1,4 milijarde evra.

Ona je rekla da je infrastruktura veoma važna i da će za mesec i po dana biti završen i pristan za brodove u Velikom Gradištu, a da je u planu „Srbija 2025“ planirana brza saobraćajnica Požarevac – Veliko Gradište – Golubac za koji je izdvojeno 370 miliona evra i da se u ovom trenutku rade prostorni plan i studija izvodljivosti za tu saobraćajnicu.

Turski ambasador istakao je izuzetnu saradnju koju njegova zemlja ima sa Srbijom.- Sarađujemo odlično na političkom, ekonomskom i kulturnom planu i ubuduće ćemo ovu saradnju unaprediti još više – istakao je ambasador.

Predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, napomenuo je da je država do sada ispunila sve što im je obećala i da ovako dobru saradnju kao u prethodne četiri godine, nikad nisu imali.

-Razvojem turizma privući ćemo investitore i sprečiti iseljavanje mladih iz ovih krajeva – zaključio je ministar Ljajić.

Foto: Turistička organizacija Veliko Gradište

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments