Jedna do dve šoljice kafe dnevno smatra se prihvatljivom dnevnom opcijom.

Međutim ako broj prljavih šoljica za kafu u vašoj kuhinji dnevno prelazi i broj četiri, verovatno se pitate ponekad – da li možda preterujete sa kafom. Kako možete znati sa sigurnošću? Taj magični crni napitak, omogućava nam da se razbudimo i ostanemo na nogama veći deo dana. Međutim prema najskorijim istraživanjima, možete i sami lako da utvrdite – da li su se stvari izmakle kontroli.

Zanimljiva je činjenica da osobe koje piju puno kafe u toku dana mogu da osete miris kafe na velikoj udaljenosti. Šta više oni prepoznaju miris i ukus kofeina i u drugim stvarima koje konzumiraju. Želja za kafom ih navodi da je sa lakoćom prepoznaju oko sebe. Nažalost iste sposobnosti imaju i osobe koje su ovisne o opijatima, s toga je važno da prepoznate ove simptome:

Znojenje

Kafa vam može dati više energije, a ako ste preterali sa njom, ta energija će se ispoljiti u obliku znoja. Kofein je stimulans koji ubrzava funkcije vašeg nervnog sistema, podiže vaš puls i pumpa krvni pritisak.

Lupanje srca

Osobe koje unesu previše kofeina u svoj organizam mogu doživeti poremećaj u radu srčanog ritma. Lupanje srca, ubrzan puls i neuravnoteženo kucanje je ono što možete iskusiti a što vam šalje jasnu poruku da toliki kofein ne prija vašem najvažnijem organu.

Mučnina

Mučnina je vrlo česta pojava kada se pretera sa unosom kafe u organizam. Šta više može vam se desiti i da vam bude mučno kada pokušate da smanjite količinu kafe na dnevnom nivou. Ova dvostruka neprijatnost je rezultat kiseline koju stvara vaš želudac kako bi se izborio sa kofeinom koji do njega stiže svakodnevno.

Anksioznost

Kofein oslobađa adrenalin u vašem organizmu izazivajući reakcije – borbe ili bega, od stvarnosti, što bi vas vrlo lako moglo dovesti do ivice. Kao rezultat toga javlja se anksioznost, odnosno neobjašnjiv nemir koji ne uspevate svesno da savladate.