Tradicionalna kulinarska manifestacija “Pasuljijada“, četrnaesti put po redu, biće organizovana ove godine 10. avgusta, u gradskom parku, na samoj obali Dunava. Gradištanac, najpoznatiji pasulj u našoj zemlji, okupi u Velikom Gradištu svake godine veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje, koji rado uzimaju učešće u manifestaciji.

U 9 časova ujutru, biće izabrana najlepša bašta i balkon grada. Najuspešniji će biti javno pohvaljeni i nagrađeni simboličnim poklonima.

U gradskom parku u 15 časova, organizator će dati znak za početak kuvanja najpoznatijeg pasulja Gradištanca. Propozicije su jasne, Turistička organizacija obezbeđuje drva za vatru, kuva se čist Gradištanac, u predhodno pripremljenom kotliću, a sve ostalo je na umešnosti kuvara. Nekoliko časova ranije, učesnici će srediti svoje štandove, koje će svaka ekipa brižno urediti, najbolje što ume. Štandovi će biti u etno stilu, a jedna od nagrada dodeljivaće se za najuređeniju kuhinju. Ekipe nekoliko dana ranije smišljaju jedinstvena, šaljiva imena a nagrađuje se najoriginalniji naziv. Kada se upali vatra, i pasulj stavi na krčkanje, oko kotlića vlada vesela atmosfera. Specijalna nagrada dodeljuje se za najveseliji kotlić.

U isto vreme, u gradskom parku, krčkaće se pasulj kome se svi posetioci najviše raduju, zato što će, od 17 časova, imati priliku da ga besplatno degustiraju.  Pasulj kuva Vojska Srbije – Garnizon iz Požarevca.

Posle tačno tri sata organizator će dati znak učesnicima da gase vatru. Kapiteni ekipa predaće pasulj u pripremljenim činijama i izvući broj pod kojim će njihov otići na žiriranje. U stručnom žiriju su eminentni ugostitelji koji će ocenjivati izgled pasulja, ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost.  Nakon žiriranja broj najuspešnije ekipe biće pročitan na velikoj sceni tokom večernjeg koncerta.

Od 19 časova na redu su finalne basket utakmice „3 na 3“.

Kako dolikuje ovoj manifestaciji, nakon dodele nagrada, počinje veliki narodni koncert na kome će nastupiti Ana Bekuta.

Na ovoj manifestaciji poraženih nema, svi odlaze bogatiji za jedno novo iskustvo, za novi ukus “gradištanca“ i za bar jedno novo prijateljstvo.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments