Zbog niskih osnovica za doprinose koje su smanjene 2006. godine, penzioni čekovih nekih slikara, vajara, pisaca, glumaca i drugih umetnika retko prelaze 30.000 dinara, a neki dobijaju tek nešto više od deset hiljada mesečno.

Na ovaj problem već duže vreme upozorava umetnik Miroljub Filipović Filimir, ali, prema svemu sudeći, ni njega ni njegove kolege niko „ne čuje“.

Samostalni umetnici su pali na najniže grane. Većina mojih kolega je u penziju otišla sa milostinjom, a neki izuzetni slikari život provode u bedi„, kaže Filipović za „Novosti“.

Kao problem navodi i da se status istaknutog umetnika više ne priznaje.

Po starom zakonu bilo je pravilo da im se uplaćuje dvostruka osnovica, ali sa punim stažom primaju oko 31.000 dinara„, ističe Filipović i dodaje da su umetnici u teškoj situaciji i zato što moraju da se oslone na tržište umetničkim delima koje zapravo ne postoji.

Da ga ima, razumljivo je da bismo sami sebi uplaćivali doprinose. Ali, kome da prodajemo slike kada u Ulusovoj galeriji niko već godinama nije kupio sliku. Strašno je to što za nas nema razumevanja. Ako je već država priznala profesiju samostalnog umetnika, mora omogućiti i povoljnije uslove. Evropske države poput Nemačke, dotiraju samostalne izložbe svojih umetnika, dok nas slikare reketiraju svi„, navodi Filipović.

On je uveren da dodela posebnih priznanja umetnicima za veliki doprinos nacionalnoj kulturi i kulturi nacionalnih manjina, takozvanih nacionalnih penzija neće poboljšati položaj samostalnih umetnika.

Njih će dobiti dvadesetak umetnika, a samostalaca je mnogo više. Pritom, spisak dosadašnjih dobitnika je nacionalna sramota, a ne ponos. Svako je mogao da dobije taj dodatak„, kaže sagovornik „Novosti“.

On ističe da nasuprot umetnicima sportisti kad osvoje medalju dobijaju od 10.000 do 30.000 evra jednokratno i pravo da od 40. godine dobijaju po 100.000 dinara mesečno, dok sa druge strane umetnici ne dobijaju „skoro ništa“ ni sa 65 godina.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments