Petar Jevtović bio je požarevački pesnik i književnik čije su pesme pevali poznati pevači iz Srbije. Mnogo toga ni danas nije poznato iz njegovog života, ali poezija koju je ostavio za sobom ostala je utkana u večnost.

Njegovu pesmu „Jesen je“ otpevao je Gordan Balabanić i ona važi za jednu od najlepših balada ikada a njegove pesme pevali su i Miki Jevremović, Boris Bizetić, Radmila Karaklajić i drugi.

Petar Jevtović je bio sin lekara koji su se nastanili u Burjanu, delu Požarevca u kome su u to vreme to bili jedini lekari koji su tu nastanjeni. U vreme kada je Petar Jevtović stvarao svoje pesme, često se moglo videti da su mu gosti bili najpoznatiji ljudi sa tadašnje muzičke scene naše države. Među ljudima koji su bili njegovi česti gosti, mogli su se videti i  Milivoje Živanović, Živka Matić, Đorđe Marjanović, Olivera Marković, Dragan Zarić…

Mesto gde je živeo i stvarao Petar Jevtović, Požarevac

Život Petra Jevtovića bio je tužan, baš kao i većina njegovih pesama. Nesrećne ljubavi, usponi i padovi, omiljen u društvu a kasnije zaboravljen, u duševnoj bolnici, Pera je dočekao kraj svog života.

Njegova bibliografija bila je bogata i dan danas ostale su njegove zbirke iako je u stanjima duševne ratrojenosti spaljivao svoja dela.

Osoba koja se družila sa Petrom Jevtovićem, a koja je želela da ostane anonimna, izjavila je za Poportal, da Petar nije samo pisao poeziju:

„Pera je imao roman, neobjavljen, koji sam lično čitala. Zvao se „Lisičji potok“, doneo mi ga je u radnoj verziji na čitanje, i verujte mi na reč, taj roman je jedan od najboljih koji sam ikada pročitala, nikada nije objavljen. Ili je ostao zagubljen među njegovim stvarima kada je preminuo ili ga je spalio. Imam skoro sve njegove zbirke sa posvetama. On je bio nenadmašan u pisanju pesama, teško da će Požarevac nekada imati većeg umetnika. Zaboravili su ga svi, a bilo bi tako divno kada bi se nešto pokrenulo, kada bi grad oživeo sećanja na njega, kada bi se neka nagrada zvala po njegovom imenu. Pera je mnogo voleo Požarevac. Nepravedno je zaboravljen. Verujte mi, toliko je toga napisao i uradio da zaslužuje i svoju ulicu.“

Petar Jevtović je rođen u Požarevcu 9. Maja 1952. godine a preminuo je 15. juna 2010. godine u duševnoj bolnici u Vršcu. Njegovo telo je kremirano 19. juna u Beogradu a neke njegove neobjavljene pesme, uključujući i roman, nikada nisu pronađene.

Pored objavljivanja u časopisima i na radiju, Petar Jevtović je objavio sledeće zbirke pesama: ‘’Pisma’’ (‘’Braničevo’’ 1970), ‘’Pesme iz zamka bure’’ (1971), ‘’A ona nije – ona’’ (1974), ‘’Večeras ljubim daleko’’ (1976), ‘’Sremom opijen’’ (1977), ‘’Molim, svirajte bluz’’ (1987), ‘’Žulj na krilima’’ (‘’Zavetine – Apostrof’’, 1994), ‘’Praznik ispod vešala’’ (izabrane pesme, edicija ‘’Braničevo’’, 1994), ‘’Galebovi lete u zoru’’ ( pripovetka , 1972), „Trčanje za glavom“ („Apostrof“ 1996).

Naslovna foto: Vujčić, izvor  Vikipedija