Na reci Busur u opštini Petrovac na Mlavi u toku je izgradnja brane, koja će od poplava trajno zaštititi meštane više sela u petrovačkoj opštini, kao i sam grad Petrovac.

Četrnaestog juna prošle godine reka Busur probila je branu na Busurskom jezeru , zbrisala pred sobom mostove i puteve, i poplavila brojna domaćinstva u selima petrovačke opštine.

Kakva je vodena sila bila u pitanju najbolje pokazuje ova slika.

Petrovac na Mlavi: Izgradnja brane na reci Busur 16965

Ovde je nekada bilo Busursko jezero. Ono danas ne postoji. Prilikom pucanja brane ono se izlilo i poplavilo nizvodno nekoliko sela sve do Petrovca na Mlavi, duž toka reke Busur.

Nova brana na Busuru čija je izgradnja u toku, trebalo bi da od poplava trajno zaštiti meštane Busura ali I drugih sela u slivu ove reke.

Predrag Radić, predsednik MZ Busur je rekao da: „Ova investicija selu Busuru mnogo znači, i meštani više neće da imaju straha, jer ovo će sad da se osigura. Nekih 150 domaćinstava neće više da bude ugroženo i poplavljeno“.

Izgradnji brane počela je krajem prošle godine I trajaće 270 dana. Razlika između starog I novog sistema zaštite je u tome što više neće postojati akumulaciono jezero, čije je izlivanje I dovelo do prošlogodišnjih poplava.

Vuk Marković iz preduzeća „Vodoprivreda“ Požarevac, je istakao da : „Ova brana će biti protočna i kontrolisano će velike vode Busura ići na regulisanu deonicu nizvodno, tako da je stepen zaštite povećan“.

Paralelno sa izgradnjom brane, uređuje se I nizvodni tok Busura. Izvođač radova je požarevačka “Vodoprivreda”, projekat je vredan skoro 190 miliona dinara a sredstva je obezbedila Kancelarija za javna ulaganja.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments