U petak 15. marta 2019. u Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi svečano je otvorena izložba crteža „Portreti glumaca“ iz Legata Dragana Savića.Izložbu su otvorili istoričar umetnosti Darko Stokić i najmlađi polaznici škole glume Kulturno prosvetnog centra, koji su izveli jedan kraći dramski skeč.

Posetioci su imali priliku da pogledaju više od sto radova izvedenih u različitim crtačkim tehnikama, na kojima su predstavljeni doajeni jugoslovenske pozorišne i filmske scene, kao i svetski glumci.

Ovom izložbom Muzej u Petrovcu javnosti predstavlja samo jedan deo novoosnovanog legata, a shodno temi same izložbe na ovaj način je uzeo učešće i u programu desete Smotre glumačkih ostvarenja „Gulini dani“. Novi logo koji ova manifestacija nosi od ove godine nastao je na osnovu jednog od crteža Savića na kome je predstavljen Dragoljub Milisavljević Gula.

Petrovac na Mlavi: Otvorena izložba crteža „Portreti glumaca“ iz Legata Dragana Savića. 16126
Foto: Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi

Dragan Savić (6. maj 1923, Petrovac na Mlavi — 12. januar 2009, Beograd) je bio srpski autor stripova, svetski nagrađivan karikaturista i ilustrator, slikar i novinar. Jedan je od osnivača lista Ošišani jež, deo naraštaja „Zlatnog doba srpskog stripa“ (1935—1941), idejni tvorac uglednog konkursa novinske karikature „Pjer“ i autor maskote Beograda, vrapca od milošte nazvanog Dživdžan.

Legat Dragana Savića broji više od hiljadu orginalnih radova: crteža, karikatura, ilustracija, slika kao i ličnih dokumenata, a zbog obimnosti, publici će biti predstavljan u segmentima po temama koje su karakteristične za njegovo stvaralaštvo.

Za posetioce izložba je otvorena do 17. aprila 2019, a radno vreme Zavičajnog muzeja je svakog radnog dana od 08 do 20 časova i subotom od 10 do 14 časova.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments