PK „Drmno“ – Traži se rešenje za orla

Društvo

Na delu trase 16. linije bunara za predodvodnjavanje PK „Drmno”, čija je izgradnja u toku u zoni Hrastovače, radnici na nadzoru pronašli su gnezdo orla belorepana. Radovi u toj zoni trenutno su zaustavljeni dok se s nadležnima ne nađe rešenje za ovu retku i zaštićenu vrstu ptica.

– Obratili smo se i Zavodu za zaštitu prirode Srbije za izdavanje potrebnih uslova. Od njih smo dobili povratni dokument u kome nisu traženi nikakvi posebni uslovi, niti smo dobili upozorenje da se moramo posebno baviti prostorima gde se nalaze gnezda nekih zaštićenih vrsta životinja i ptica, a posebno tu mislim na orla belorepana, koji je zakonom zaštićena vrsta – kaže Milan Pavlović, projekt-menadžer Direkcije za unapređenje proizvodnje.

S obzirom na to da nisu dobijeni posebni uslovi od nadležnih institucija, od Zavoda je zatraženo uputstvo za postupanje u novonastaloj situaciji.

– Nismo dobili odgovor, pa smo ponovo, interventno tražili da se institucija konačno izjasni kako ne bismo napravili štetu ili prekršili zakon. Zahtevali smo da se neko od nadležnih pojavi na terenu kako bi se utvrdilo činjenično stanje i pronašlo kompromisno rešenje – dodaje Pavlović.

Gnezdo orla belorepana nalazi se po sredini ležišta „Drmno“ i izvesno je da ono na ovom mestu nikako ne može ostati.

– Obilaskom šireg područja Hrastovače ustanovljeno je da u ovoj zoni ugljenog ležišta „Drmno“ postoje ukupno dva gnezda i dva para orlova belorepana. Mi prihvatamo svaku vrstu kompromisa koji se odnosi na izmeštanje gnezda van kontura kopa, jer je to jedino prihvatljivo i održivo rešenje – ističe Pavlović.

Zasad su radovi zaustavljeni na propisnoj udaljenosti od gnezda i svi se nadaju da će odgovor Zavoda za zaštitu prirode Srbije stići na vreme i da neće usporavati radove.

  1. Srećković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *