Počela je imunizacija stanovništva protiv korona virusa na teritoriji grada Požarevca. Za te potrebe regiona u Požarevac je stiglo 3600 vakcina, dok je za grad Požarevac trenutno obezbeđeno 990 kineskih vakcina.

Imunizacija se vrši u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i Ministrastvom lokalne i državne samouprave. Trenutno postoje tri punkta gde možete primiti vakcinu. Jedan je u Medicini rada u Požarevcu, drugi Dom zdravlja u Požarevcu koji je rezervisan za osobe sa invaliditetom a treći se nalazi na lokaciji Medicine rada u Kostolcu.

Počela vakcinacija u Požarevcu 48335

„Lokalna samouprava, pored svih ostalih stvari koje organizuje vezano za vanredno stanje, ima za obavezu organizaciju i pozivanje lica koja su se javila preko e-uprave za imunizaciju. Kol centar je započeo juče sa radom. Pozivaju se lica i zakazuju se termini vakcinacije. Pozivam stanovništvo da se javi u što većem broju jer ćemo na taj način da pobedimo ovu bolest i da pomoći našim zdravstvenim radnicima. Započeta je i imunizacija zdravstvenih radnika i do sada je vakcinisano oko 170 njih. Dinamika vakcinacije je 200 ljudi dnevno. Pored poziva za zakazivanje termina, obavezni smo i da pratimo stanje tih ljudi. Dakle, zakazati i nema čekanja. Ako neko nije zakazao preko e-uprave, može se vakcinisati i samim dolaskom u Dom zdravlja. Potrebna je zdravstvena knjižica i lična karta.“, rekao je, prilikom obilaska punkta u Medicini rada u Požarevcu, gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović koji se i sam vakcinisao, kao i par novinara.

Počela vakcinacija u Požarevcu 48335

Dr Snežana Stojković, direktorka Doma zdravlja u Požarevcu kaže da vlada veliko interesovanje i da je cilj da što pre vakcinišu najrizičniju grupu – najstariju populaciju preko 65 godina:
„Timovi su u potpunosti spremni. Za sada mogu da kažem da je po preseku u podne bilo vakcinisano oko 150 ljudi. Radno vreme je od 8 do 15h, tako da očekujem da će potpuno biti ispunjen broj vakcinisanih danas. Devedeset doza je predviđeno za ogranak u Kostolcu. Naravno, ove vakcine su predviđene za građanstvo, ali i za Dom za stare „Homoljski raj“. Tamo je započeta vakcinacija.

Zdravstveni radnici su primili vakcine, vakcinacija je počela protekle nedelje. Dakle, 93 radnike Opšte bolnice je primilo Fajzer vakcinu, 57 radnika Kovid ambulante i 24 osobe iz Zavoda za javno zdravlje.

Kao dugogodišnji zdravstveni radnik sa velikim iskustvom oko vakcinacije mogu samo da poručim građanima, da ih zamolim i da im ukažem da je jedina prava zaštita od ove teške bolesti vakcina, da se ne zavaravaju drugim lekovima za zaštitu imuniteta. Ovo je izuzetna prilika da zaštite sebe i svoje porodice, ali i naš sistem, i da nam pomognu da normalno funkcionišemo.“