U školskom vrtu OŠ „Dositej Obradović“ u Požarevcu danas je počelo obeležavanje Međunarodne ekološke dečije nedelje, što je ove godine simbolično u skladu sa poštovanjem epidemioloških mera protiv suzbijanja pandemije kovid 19. Učenici ove obrazovne ustanove, u saradnji sa Ekološkim društvom „Prijatelji Čačalice“ iz Požarevca, imali su prilike da učestvuju u sadnji začinskog bilja i pravljenju prirodnog đubriva.Na taj način, pokazali su svoj način negovanja biljaka, ali i pospešivanje zadrugarstva u okviru rada učeničke zadruge „Dositejevo sunce“.To je samo „zrno“ događaja koje ova škola organizuje kako bi podigla ekološku svest dece na potreban nivo.

Početak "Ekološke dečije nedelje" u OŠ "Dositej Obradović" Požarevac 42332

Početak "Ekološke dečije nedelje" u OŠ "Dositej Obradović" Požarevac 42332

Prisutne je, među kojima su bili predstavnici lokalne samouprave Tomica Stojanović,član gradskog veća zadužen za obrazovanje i Bojan Dinić, član gradskog veća zadužen za poljoprivredu, zaštitu životne sredine i zdravstvo, pozdravila direktorka OŠ „Dositej Obradović“ Ivana Joksimović istakavši dugu tradiciju manifestacija ove i drugih vrsta u ovoj požarevačkoj školi:

„OŠ „Dositej Obradović“ kroz skoro tri veka postojanja, tačnije 287 godina, ispratila je brojne manifestacije koje se odnose na očuvanje životne sredine. Ekološka nedelja ima za cilj podizanje ekološke svesti kod učenika, ali i kod odraslih, kao i razvijanje stilova životna u skladu sa konceptom održivog razvoja. Kroz nastavu i vannastavne aktivnosti težimo da se ekološki obrazujemo, menjamo navike i formiramo ekološku kulturu.

Naša škola je došla do zanimljivog projekta pod nazivom „Zeleno ostrvo za održivi razvoj u našem gradu u očima dece“ sa ciljem razvoja svesti za uštedu sirovina i energije kao i sticanja navika pravilnog odlaganja otpada.“

Početak "Ekološke dečije nedelje" u OŠ "Dositej Obradović" Požarevac 42332

Bojan Dinić, član gradskog veća zadužen za poljoprivredu, zaštitu životne sredine i zdravstvo istakao je značaj radionice:
“ Kroz aktivnosti radionice deca uče, igrajući se, o značaju ekologije i razvijaju svest o očuvanju životne sredine.“

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments