Jedna ekspedicija na Antarktik pokušaće da pronađ davno izgubljeni brod ser Ernesta Šekltona – „Endurance“ koji je potonuo u morske dubine za vreme misije 1915. godine.

Ser Ernest Henri Šeklton bio je anglo-irski polarni istraživač, jedan od učesnika razdoblja poznatog kao herojsko doba antarktičkih istraživanja. Njegova najpoznatija Imperijalna trans-antarktička ekspedicija od 1914. do 1917. godine neslavno se završila nakon što je brod „Endurance“ kojim su plovili, okovao led.    Dvadeset i osam članova posade na tri čamca uspelo je da dođe do Slonovskog ostrva. Svi su preživeli nakon što su Šeklton i još petorica uspeli da dođu do južne obale Južne Džordžije u jednom od malih čamaca, odakle je organizovano spašavanje preostalih ljudi.   

Počinje potraga za brodom koji je potonuo pre više od jednog veka VIDEO 14848

Članovi „Weddell Sea Expedition 2019“ veruju da se „Endurance“ nalazi na dubinama Vedelovog mora više od sto godina. Članovi holandskog istraživačkog broda „Agulhas II“ završili su svoju prvu misiju i sada će krenuti u istraživanje puta kojim je plovio nestali brod, piše „Popular Mechanics“.    

Tadašnji kapetan broda „Endurance“ Frenk Vorzli izmerio je tačnu lokaciju njegovog potonuća, a ti zapisi i dalje postoje, pa se posada nada kako postoji velika mogućnost da pronađu slavnu olupinu, ako ih posluži vreme.   

Tokom misije koristiće autonomna podzemna vozila koje je proizvela nezavisna kompanija „Oceans Infinity“. Ti podvodni dronovi radiće u tandemu uz vozilo kojim će se upravljati iz daljine. Upravo ova vozila su ključni instrumenti u potrazi za olupinom za koju istražitelji veruju kako bi mogla biti u dosta dobrom stanju, barem sačuvana od životinja koje sigurno ne mogu da opstanu u tako hladnim vodama.   

Ako je ili kad je pronađu neće ju dirati već samo fotografisati.   

Morski biolog Mensun Baund rekao je kako postoji dobra šansa „da je trup broda u još kakvom-takvom očuvanom stanju“. Pozitivne misli imaju i drugi. 

https://youtu.be/oyQRHHHXntc
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments