Pokret obnove Кraljevine Srbije (POKS) podneo je Skupštini Srbije predlog izmena Zakona o radu kako bi se radno vreme skratilo sa 8 na 6 sati.

Kako kažu, to čine po uzoru na neke evropske kraljevine.

„Na ovaj način produktivnost bi bila povećana, ali i sreća radnika zbog činjenice da imaju više vremena za sebe i svoje porodice tokom dana“, rekao je u pisanoj izjavi narodni poslanik i predsednik POКS Žika Gojković, prenosi ovaj pokret.

On je ocenio da bi se skraćenjem radnog vremena smanjio broj bolovanja, pa samim tim i troškovi poslodavca i države, a efikasnost na poslu i kvalitet usluge bi se povećali.

„Velika je zabluda da radnici mogu da rade punom koncentracijom i kapacitetom svih osam sati, zato je bolje efikasnije raditi šest sati, nego manje efikasno osam“, izjavio je Gojković.

POКS je naveo da su u Кraljevini Švedskoj pojedine kompanije, poput proizvođača automobila Tojota iz Geteborga, prešle na ovaj sistem još pre 13 godina i nisu ga napustile do danas, jer, osim što su dobile srećnije radnike, zabeležile su i veći profit. Oni su već jednom podnosili ovaj zahtev, ali nije prihvaćen.
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments