Vlada Srbije donela je danas novu meru kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Policijski čas ovog vikenda biće od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 ujutru. Penzioneri će moći u prodavnice u petak od 4 do 7.

Dozvole za kretanje u vreme policijskog časa od danas posle podne mogu da se dobiju elektronski. Reč je o dozvolama za kretanje privrednika, poljoprivrednika i građana koji brinu o drugima, najavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Rekla je i da je Srbija kupila dodatnih 90.000 standardnih PCR testova za kovid 19, od kojih će 60.000 biti u Kliničkom centru Srbije, a 30.000 će biti podeljeno jugu centralne Srbije, u Nišu.

Ranije danas ministar Branislav Nedimović potpisao je s predstavnicima kineskog instituta BGI ugovor o kineskoj donaciji za izgradnju dve najmodernije laboratorije za koronavirus u Beogradu i Nišu.

Sporazum uključuje dve laboratorije sa ukupnom propusnošću od 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i omogućuje prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje.

Pomoć Srbiji u borbi protiv virusa uputila je i Turska. Na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“ sleteo je avion kojim je dopremljena medicinska pomoć ove zemlje. Stigla su različita medicinska sredstva, uključujući 100.000 zaštitnih maski, 2.000 zaštitnih odela, kao i 1.500 testova za kovid 19.

Ruski vojni lekari su u Beogradu za jedan dan pregledali više od 100 pacijenata, kod kojih postoji sumnja da su zaraženi koronavirusom. Ruski timovi su, takođe, dezinfikovali VMA a u toku dana dezinfikovaće i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.

Izvor: RTS

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments