Rukovodstvo opštine Petrovac na Mlavi obeležilo je danas nacionalni praznik, Dan srpskog jedinstva,slobode i nacionalne zastave polaganjem venaca na spomenik palim ratnicima u parku „Mala vaga“ u Petrovcu na Mlavi.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave utvrđen je ove godine kao zajednički državni praznikRepublike Srbije i Republike Srpske.

Pololoženi venaci na spomenik palim ratnicima u parku "Mala vaga" u Petrovcu na Mlavi 41587

Obeležava se 15. septembra, na dan kada
je 1918. godine srpska vojska probila Solunski front.Ovaj događaj višestruko je važan za srpsko nacionalnobiće. Proboj Solunskog fronta jeste ključna bitka koja je dovela do okončanja Prvog svetskog rata, ali je to bio i početak oslobođenja i ujedinjenja srpskog naroda, kao i buđenja srpske nacionalne svesti.

Prema mnogim istoričarima, sva dešavanja u narednim mesecima direktna su posledica događaja koji su se odigrali 15. septembra i osećaja nacionalnog ponosa što je pod srpskom zastavom izvojevana još jedna važna pobeda.

Pololoženi venaci na spomenik palim ratnicima u parku "Mala vaga" u Petrovcu na Mlavi 41587
Zastava kao simbol važna je još od ranih početaka srpske državnosti. Za srednjovekovnog viteza nošenje i čuvanje barjaka bila je velika čast. Oko njega se okupljala glavnina vojske, a dok god se na bojnom polju vije barjak, nada za pobedu nije izgubljena.

Pololoženi venaci na spomenik palim ratnicima u parku "Mala vaga" u Petrovcu na Mlavi 41587

 

Prema barjaku, kao i zastavi danas, treba se odnositi sa posebnom pažnjom. Ona simbolizuje državu ili narod, tako da se poštovanjem zastave ukazuje i poštovanje prema sebi, svom poreklu i istoriji, državnoj i nacionalnoj pripadnosti, slobodi i jedinstvu.

Autor i foto: Opština Petrovac na Mlavi

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments