Ugovor su potpisali ispred Grada Požarevca gradonačelnik Bane Spasović i predsednik Pokreta Vladica Gavrilović.

Ovim potpisivanjem Grad Požarevac je pristupio pokretu „Tri Plus“, koji za cilj ima pomoć porodicama sa tri i više deteta. Ovoj akciji se priključilo 37 lokalnih firmi, računajući i ustanaove i javna preduzeća Grada Požarevca.

PONOSNA KARTICA 2019 „Cena minus za 3+“ i u Požarevcu FOTO VIDEO 15126

„Ponosna kartica“ porodicama sa troje i više dece omogućava olakšice i popuste pri kupovini neophodnih stvari, a predsednik Pokreta Vladica Gavrilović kaže da svaka porodica koja poseduje karticu uštedi godišnje do 1.000 evra.

PONOSNA KARTICA 2019 „Cena minus za 3+“ i u Požarevcu FOTO VIDEO 15126
Foto: P.Jovanović

U Srbiji postoji oko 138.000 porodica sa troje i više dece.

Potpisivanju je prisustvovao i Saša Stević idejni tvorac ponosne kartice 2019 „Cena minus za 3+“ i manifestacije “ Dan borbe protiv bele kuge“.

PONOSNA KARTICA 2019 „Cena minus za 3+“ i u Požarevcu FOTO VIDEO 15126
Foto: P.Jovanović

Inače, Dan borbe protiv bele kuge koji će se po treći put održati ove godine u Požarevcu a sama akcija je nastala u mestu Smoljinac. Idejni tvorac ove manifestacije Saša Stević je istakao, da ne želi da sa ovog skupa, pošalje  poruku da majke moraju da rađaju, da su žene mašinerija za rađanje. Već  želi da upozori  da moramo da se vratimo tradicionalnim porodičnim vrednostima i da samo tako može da nas bude više.

Ciljevi udruženja su:

DONOŠENjE ZAKONSKE REGULATIVE ZA ISPLATU DEMOGRAFSKE NAKNADE

Još 2006. godine je formirana komisija za izradu Građanskog zakonika, koji između ostalog u okviru PORODIČNIH ODNOSA definiše podsticanje rađanje dece. Komisija je imala rok od godinu dana za izradu Građanskog zakonika. Rezultat rada, posle više od jedne decenije je potrošenih preko 130 miliona dinara i više verzija koji su i do danas na javnoj raspravi. Da je komisija uradila posao za koji je bila i formirana u predviđenom vremenskom okviru,danas bi Srbija bila dosta mlađa nego što jeste.

Po prednacrtu Građanskog zakonika iz 2011 u trećoj knjizi PORODIČNI ODNOSI članu 6 definiše se:

POSEBNIM PROPISIMA SE UREĐUJE PODSTICANjE RAĐANjA .

I Varijanta

POGODNOST KOJIMA SE PODSTIČE RAĐANjE DECE UREĐUJE SE POSEBNIM PROPISIMA.

II Varijanta

MAJKA KOJA JE RODILA TROJE DECE IMA PRAVO NA DEMOGRAFSKU NAKNADU DO PUNOLETSTVA TREĆEG DETETA U IZNOSU KOJI ZA SVAKU GODINU UTVRĐUJE MINISTARSTVO FINANSIJA.

Po nacrtu Građanskog zakonika iz 2015. godine, definiše se Podsticanje rađanja dece Članom 2217:

Posebnim propisima se uređuje PODSTICANjE RAĐANjA DECE, NAROČITO FORMIRANjE (DEMOGRAFSKOG) FONDA ZA STIMULISANjE POŽELjNOG NATALITETA U SLADU SA MOGUĆNOSTIMA REPUBLIKE SRBIJE.

Zadatak pokreta je da aktivno učestvuje u javnoj raspravi,predlaže zakonsku regulativu i dokaže da postoje mogućnosti Republike Srbije za isplatu demografske naknade

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments