U Srbiji će od 1. jula ove godine oni koji rade u seoskom turizmu plaćati porez na prihod koji ostvare od pružanja ugostiteljskih usluga u objektima domaće radinosti.

Obveznici će biti oni koji se bave seoskim turizmom u objektima domaće radinosti kao što su salaši, etno-sela i slični turistički kapaciteti, a prihodima od ugostiteljskih usluga smatraće se prihodi koje fizičko lice ostvari pružanjem ugostiteljskih usluga u tim objektima.

Odredbe koje su u nadležnosti jedinica lokalnih samouprava a odnose se na domaću radinost i seoska turistička domaćinstva  i tiču se kategorizacije i primene paušalnog oporezivanja doneo je neke novine te je u tom cilju održan sastanak u gradskoj upravi  Grada Požarevca, sa predstavnicima lokalnih samouprava sa teritorije braničevskog okruga kao i sa republičkim turističkim inspektorima i lokalnim ovlašćenim inspektorima za oblast turizma, sa ciljem upoznavanja sa novom zakonskom regulativom.

Sastanku je ispred Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, prisustvovala i vršilac dužnosti pomoćnika ministra Vera Božić Trefalt sa saradnicima.

Kako je Božić, Trefalt istakla ovo je samo jedan u nizu sastanka u cilju što bolje edukacije i turističkih inspektora i radnika u turizmu i ugostiteljstvu radi efikakasnije primene novog zakona koji podrazumeva između ostalog i paušalno oporezivanje na prihode od turizma u seoskom turizmu, a sve u cilju suzbijanja nelegalnog rada u seoskom turizmu.

Porez na prihod od seoskog turizma od 1.jula 21274
foto: Vlada Šporčić

Porez na prihode od seoskog turizma uveden je izmenama zakona o porezu na dohodak gradjana koji je nedavno usvojen. 

Oni koji pružaju ugostiteljske usluge u objektima domaće radinosti treba da, u periodu od 1. maja do 30. juna ove godine, podnesu poresku prijavu nadležnom poreskom organu.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments