Spasavanje drevnih brodova pronađenih duboko u tlu lokaliteta Viminacijum uspešno su obavili u noći između utorka i srede stručnjaci Elektroprivrede Srbije (EPS).

Inženjeri i tehničari sa kostolačkog ugljenokopa „Drmno“ za samo nekoliiko sati su konstruisali metalne ramove kojima su utegli krto drvo hiljadugodišnjih plovila.

Zatim su flotu nežno dizalicama podigli iz litice površinskog kopa, osam metara ispod današnje površine tla, i spustili je na vučni voz koji ih je odvezao na poslednju plovidbu.

 

– Ovo je primer izuzetnog razumevanja i saradnje EPS sa naukom. Naše drage kolege po kopanju, stručnjaci sa kopa i iz elektrane zaustavile su bager kada je naišao na drevnu viminacijumsku flotu, a zatim su je u tehnološki komplikovanoj operaciji spasle od nestajanja – uzbuđeno kaže prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i čelnik Naučnog projekta Viminacijum.

Zbog velike vrućine u ugljenokopu, drvo brodova koje je najmanje dva milenijuma hermetički čuvala glina počelo je da se prebrzo suši i doslovno raspada u prah.

Rudari su ih spasli u poslednji čas premeštanjem u veštačku pećinu gde su izloženi skeleti mamuta. Oštećenja na plovilima moći će da se poprave zahvaljujući njihovoj trodimenzionalnoj rekonstrukciji koju izvode stručnjaci viminacijumskog Centra za nove tehnologije.

– Softver nam omogućava da od stotina fotografija snimljenih na licu mesta napravimo vernu trodimenzionalnu rekonstrukciju broda na osnovu koje će se napraviti verna rekonstrukcija čak i onih delova koji su stradali – kaže Željko Jovanović, ahreolog u virtuelnoj realnosti.

Autor NovostiOnline