Spasavanje drevnih brodova pronađenih duboko u tlu lokaliteta Viminacijum uspešno su obavili u noći između utorka i srede stručnjaci Elektroprivrede Srbije (EPS).

Inženjeri i tehničari sa kostolačkog ugljenokopa „Drmno“ za samo nekoliiko sati su konstruisali metalne ramove kojima su utegli krto drvo hiljadugodišnjih plovila.

Posle otkrića u Viminacijumu, dizalicama prebacili brodove na vučni voz 33706

Zatim su flotu nežno dizalicama podigli iz litice površinskog kopa, osam metara ispod današnje površine tla, i spustili je na vučni voz koji ih je odvezao na poslednju plovidbu.

 

– Ovo je primer izuzetnog razumevanja i saradnje EPS sa naukom. Naše drage kolege po kopanju, stručnjaci sa kopa i iz elektrane zaustavile su bager kada je naišao na drevnu viminacijumsku flotu, a zatim su je u tehnološki komplikovanoj operaciji spasle od nestajanja – uzbuđeno kaže prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i čelnik Naučnog projekta Viminacijum.

Zbog velike vrućine u ugljenokopu, drvo brodova koje je najmanje dva milenijuma hermetički čuvala glina počelo je da se prebrzo suši i doslovno raspada u prah.

Posle otkrića u Viminacijumu, dizalicama prebacili brodove na vučni voz 33706

Rudari su ih spasli u poslednji čas premeštanjem u veštačku pećinu gde su izloženi skeleti mamuta. Oštećenja na plovilima moći će da se poprave zahvaljujući njihovoj trodimenzionalnoj rekonstrukciji koju izvode stručnjaci viminacijumskog Centra za nove tehnologije.

– Softver nam omogućava da od stotina fotografija snimljenih na licu mesta napravimo vernu trodimenzionalnu rekonstrukciju broda na osnovu koje će se napraviti verna rekonstrukcija čak i onih delova koji su stradali – kaže Željko Jovanović, ahreolog u virtuelnoj realnosti.

Autor NovostiOnline

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments