Rok za podnošenje elektronske prijave naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine ističe 31. jula 2020. godine.

POSLODAVCI traže da država odloži naplatu eko-takse i to do aprila naredne godine. Nadležni još ne odgovaraju na ovaj zahtev privrede, a firmama rok za prijavu ističe danas.

Lokalne samouprave mahom su zadovoljne odzivom preduzeća i preduzetnika. Očekuju da će većina ispoštovati utvrđeni datum.Možda je najviše desetak delatnosti koje nemaju obavezu njenog plaćanja, ali je to veoma mali broj u odnosu na sve privredne subjekte. Ova taksa se obračunavala i ranije, ali na drugačiji način. Predviđena je Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara. Svi koji se ne prijave i ne plate je, rizikuju kaznu predviđenu zakonom.

IZNOS obaveze zavisi pre svega od delatnosti, odnosno koliko ona zagađuje životnu sredinu, ali i od veličine samog preduzeća. Ideja nadležnih je da se dođe do principa „plati koliko zagađuješ“. Najmanji godišnji iznos je 5.000 dinara, a najveći dva miliona dinara. Firme u prijavi navode i godišnji prihod, jer ovaj namet na godišnjem nivou ne sme da pređe 0,4 odsto prihoda kompanije ili preduzetnika.

Obveznici ovaj namet treba da plate za manje od tri nedelje u 2019. godini, pošto je Uredba doneta u decembru. U slučaju 2020, obaveza se računa za čitavu godinu.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments