Samo je varnica bila dovoljna da od devet vikendica na Konjskom  groblju kod Kostolca ostane zgarište. Žitelji ovog vikend naselja,  pokušali su da ugase požar, intervenisala je i vatrogasno- spasilačka jedinica iz Požarevca sa više vozila, ali se vatra  izuzetno brzo proširila.
Poslednjih dana više od 20 požara u okolini Požarevca 35546

Odande je krenulo! Onda je  obala počela da gori, šuma je počela da gori. Mi smo pokušavale, gasile smo, ali nismo mogle da ugasimo, verujte,“ kaže Olgica Jovanović iz Požarevca.

Poslednjih dana više od 20 požara u okolini Požarevca 35546

Novica Stanojević iz Kostolca  procenjuje da bi uzrok mogao biti roštilj ili cigareta nekog prolaznika, i da su vetar i „mace“ onda odradile svoje. Jer cvet topole se pali kao barut, dovoljna je samo jedna iskra! Vetra je raznosio varnice , pa su se stvarali vatreni džepovi.

Goran Đorđević , načelnik Odeljenja za vanredne situacije Braničevskog kruga, podseća na najčešći uzrok požara u ovom priodu – paljenje vatre na otvorenom,odnosno, paljenje roštilja kada je jak vetar.

Požar u vikend naselju „Konjsko groblje“FOTO

U proteklih nekoliko dana Vatrogasno-spasilačka jedinica iz  Požarevca imala je preko dvadeset intervencija. Uglavnom su gasili  požare na otvorenom prostoru, u vikend naseljima ili šumama.
Načelnik Odeljenja za vanredne situacije još jednom podseća građane da zakon zabranjuje paljenje vatre apeluje na  otvornom. Ako duva vetar, požar se vrlo brzo širi i zahvata velikepovršine!

Ipak, godinama apeli nadležnih kao da ne dopiru do građana koji i dalje što slučajno, što namerno pale strnjike, šume  i zabrane. Ni kazne ne doprinose uvođenju reda, jer su simbolične; deset hiljada dinara, odnosno pet, ako platite u roku od osam dana. Šteta koju ovakvi požari prouzrokuju jevišestruko veća.

Autor: RTS

Foto: Željko Stojićević

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments