Menadžment Pošte Srbije povukao je, zbog greške u izradi poštanske marke povodom 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Turske, vanrednu emisiju od 25.000 primeraka i štampao novu, zato što je kao glavni grad te države naveden Carigrad umesto Ankare, piše Blic.

List prenosi navode zaposlenih u Pošti Srbije, koji su se obratili redakciji, da na novoj seriji ispod glavnog teksta „140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske“ više nisu stajali gradovi Beograd i Carigrad, kao što je bilo na onoj koja je uništena.
Izvori Blica tvrde da je umesto planiranih 25.000 primeraka tako štampano 50.000, što je to javno preduzeće koštalododatna tri miliona dinara.
List piše da je ovu marku, po protokolu prilikom posete turskog predsednika Tajipa Erdogana Srbiji u oktobru 2019. turskom kolegi trebalo da uruči predsednik Srbije Aleksandar Vučić. „Blic“ navodi da do skandala nije došlo jer su predstavnici turske delegacije uočili grešku i tražili da se ona ispravi.
To je i učinjeno, pa je odštamapna nova serija od 25.000 primeraka s motivima pirotskog ćilima u bojama zastava i sa imenima dve države, bez glavnih gradova.
Grupa zaposlenih u Pošti Srbije tvrdi da je ovaj propust bio strogo čuvana tajna, kako to ne bi stiglo do predsednika Vučića.
Oni kažu da je prva, povučena serija s greškom odštampana krajem juna, a nova je urađena krajem avgusta prošle godine, kada je i puštena u opticaj.
Dodali su da je greška očigledno plod neznanja, jer se izgubilo iz vida da je Ankara odavno glavni grad Turske, dodaje list.
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments