Dan prosvetnih radnika u Požarevcu je obeležen u posebnim uslovima u odnosu na prethodne godine zbog aktuelnih epidemioloških mera. Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović sa saradnicima čestitao je prosvetnim radnicima njihov dan i zahvalio im se na dosadašnjem radu, posebno na onom koji se sprovodio u doba pandemije i istakao da je prosveta pokazala da ume da radi i u takvim uslovima.

Grad Požarevac je doneo još jednu u nizu odluka kojim se nagrađuju učenici. U pitanju je nagrada za učenike generacije. Iz svake škole je nagrađen učenik generacije, sada i novčanim iznosom od 50 000 dinara. Gradonačelnik Pavlović je na današnjoj konferenciji za medije rekao da se nada da će svečanost dodele priznanja, koja je danas trebalo da se desi, ipak biti održana 27. januara, na školski praznik Svetog Savu.

„Ono što je jako lepo, a i sami znate da je, u ekspozeu koji je bio predstavljen na prvoj Konstitutivnoj skupštini, jedna od rečenica bila da želimo da promovišemo znanje, rad i trud ovih mladih ljudi. Želim im da nastave tamo gde su stali – osnovcima da upišu srednje škole koje žele a srednjoškolcima želim da ih sutra nagradimo studentskom stipendijom. Svima im želim mnogo zdravlja, sreće i uspeha u daljem školovanju a takođe i velika zahvalnost i pohvala njihovim roditeljima.“

Požarevac: grad dodeljuje novčanu nagradu učenicima generacije 44117

Od ideje do realizacije ove nagrade gradskom rukovodstvu nije trebalo mnogo vremena. Predstavnici vlasti danas su izrazili nadu da će ova nagrada postati tradicija.

Nastavićemo i sa stipendiranjem studenata sa teritorije grada Požarevca. Za stipendije je izdvojeno 7 miliona dinara za 70 studenata. Stipendije iznose 10 000 dinara mesečno. Nagrađujemo učenike koji osvajaju prva tri mesta na republičkom i međunarodnim takmičenjima. Za te potrebe izdvajamo 2 200 000 dinara. Imamo u budžetu i podsticaj mladim talentima u vrednosti od 1 milion dinara. Za ovu novu nagradu – učenik generacije, izdvoja se 900 000 dinara. Takođe, nagrađujemo i naše prosvetne radnike u ukupnom iznosu od 500 000 dinara. Dakle, 30 000 dinara je pojedinačna nagrada za prosvetnog radnika i 50 000 dinara je nagrada za životno delo radnika u prosveti. Sa svim tim ćemo nastaviti, a videćemo da i na mnogo načina nagrađujemo i dodatno dižemo ovaj budžet za nagrade. Možda nam se rodi neka nova ideja„, istakao je gradonačelnik Saša Pavlović.

Pavlović je dodao da će se nastaviti investiranje u školstvo:

„To nije samo ulaganje za našu decu, već i da prosvetni radnici rade u boljim uslovima.“