Izborna komisija u Požarevcu osporila je listu Grupa građana Iskorak – Zvonko Blagojević. Pošto su prikupili 1500 potpisa za dvotrećinsku listu i kada su je predali, izborna komisija je procenila da zbog razlika u nazivu,odnosno skraćenice „GG“ umesto punih reči „GRUPA GRAĐANA“ lista ne može biti prihvaćena. „Iskorak“ je podneo listu i u gradskoj opštini Kostolac na potpuno isti način i pod istim uslovima, sa dodatkom imena Mita Gavrilov i ta lista je prihvaćena.

Požarevac: izborna komisija "oborila" listu Grupe građana Iskorak - Zvonko Blagojević 36663

„Samim tim mi smo smatrali da pod istim uslovima možemo i u Požarevcu da prijavimo našu listu. Na pitanje kako je to moguće, dobili smo odgovor da se radi o drugoj izbornoj komisiji koja je u gradskoj opštini Kostolac kao da se ne radi o teriotriji istog grada i o istim propisima.

Suštinska stvar je da građani nisu bili u zabludi i da su vrlo dobro znali za koga potpisuju podršku obzirom da Iskorak postoji već 4 godine i u Požarevcu i u Kostolcu kao parlamentarna grupacija.“ ističe dr Zvonko Blagojević, predsednik Grupe građana „Iskorak“.

Požarevac: izborna komisija "oborila" listu Grupe građana Iskorak - Zvonko Blagojević 36663

Potpredsednik Grupe građana Iskorak dr Milan Tadić kaže da je na najgrublji mogući način narušena izborna volja 1500 građana koji su došli i pod vrlo nepovoljnim uslovima, pre i posle vanrednog stanja zbog pandemije, podržali listu Grupa građana Iskorak – dr Zvonko Blagojević:

“ To nije samo volja 1500 građana već i njihovih porodica. Nesumnjivo jedna velika snaga u ovom gradu koja bi sutradan, na izborima, sigurno donela određeni broj novih lica, novih odbornika u gradskoj skupštini i na taj način sigurno promenila odnos na političkoj sceni u gradu i sigurno donela nešto novo u korist čitavog grada.“

Kako dodaje dr Zvonko Blagojević, velika konfuzija nastala je i oko unošenja datuma izbora na izbornu listu:

„Mi smo to uradili u našoj dokumentaciji, podvlačim, i u Požarevcu i u Kostolcu. Posle toga smo dobili primedbu da to nije trebalo da menjamo. To će biti naš prigovor posle kojeg ćemo najverovatnije imati i tužbu Upravnom sudu u Beogradu.

Što se tiče ishoda prigovora, mislimo da komisija neće promeniti odluku a posle toga će velika nedoumica biti šta će biti pred Upravnim sudom s obzirom da je ogroman broj žalbi grupa građana odbijen pred tim sudom. Nadam se da će razum da preovlada i da će Upravni sud ipak pravilno oceniti ono što smo mi predočili i da će ipak da se ispoštuje izborna volja građana pogotovo što se radi o sitnim razlikama, odnosno finesama.“

4.7 3 votes
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
1 Comment
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments