Na prostoru ergele „Ljubičevo“ danas su učenici Osnovne škole „Kralj Aleksandar I“ iz Požarevca, uz podršku Ekološkog društva „Prijatelji Čačalice“ obeležili 5. jun –  Svetski dan zaštite životne sredine postavljanjem kućica i hranilica za ptice. One će biti postavljene i u spomen parku Čačalica kao i u pomenutoj školi. Biće postavljeno ukupno 67 malih objekata koji će pomagati pticama.

Požarevac: kućice i hranilice za ptice povodom 5. juna, Dana zaštite životne sredine 36479 Požarevac: kućice i hranilice za ptice povodom 5. juna, Dana zaštite životne sredine 36479 Požarevac: kućice i hranilice za ptice povodom 5. juna, Dana zaštite životne sredine 36479

„Danas imamo posebno zadovoljstvo i čast da sa ovom divnom decom, učenicima osmog razreda naše škole, obeležimo jedan značajan datum zaštite životne sredine. Iskoristiću priliku da se podsetimo da smo počeli 10. maja na Dan ptica da u kućnoj izolaciji zbog pandemije pravimo kućice za ptice,“ rekao je Goran Seger, direktor OŠ „Kralj Aleksandar I“.

Ispred lokalne samouprave član gradskog veća Darko Mirković podsetio je da se Ujedinjene nacije i svetske vlade i  države još od 1972. godine bave gorućim pitanjima zaštite životne sredine. On je ovom prilikom zahvalio učenicima škole na angažovanju.

Osmaci ove osnovne škole kažu da je ovo za njih veliko delo jer su ptice ugrožene upravo zbog delovanja ljudi. Kažu da provode vreme u prirodi sa prijateljima.

Požarevac: kućice i hranilice za ptice povodom 5. juna, Dana zaštite životne sredine 36479 Požarevac: kućice i hranilice za ptice povodom 5. juna, Dana zaštite životne sredine 36479

Inače, Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa cilјem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine.

U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uklјučena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uklјučuje i vladin i nevladin sektor.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments