Polaganjem venaca na spomenik Knjazu Milošu Obrenoviću u gradskom parku danas je u Požarevcu obeležen Dan državnosti Srbije. Vence su položili predstavnici vojske i policije, Braničevskog okruga, lokalnih vlasti u Požarevcu i Kostolcu, Udruženja potomaka ratnika, Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Požarevac: Obeležen Dan državnosti Srbije (FOTO) 50225

Požarevac: Obeležen Dan državnosti Srbije (FOTO) 50225

Požarevac: Obeležen Dan državnosti Srbije (FOTO) 50225

Požarevac: Obeležen Dan državnosti Srbije (FOTO) 50225

Požarevac: Obeležen Dan državnosti Srbije (FOTO) 50225

Požarevac: Obeležen Dan državnosti Srbije (FOTO) 50225
Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

Prisutnima se ovim povodom obratio gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović istakavši da je malo naroda i nacija na svetu koje imaju više datuma dovoljno važnih i značajnih da se vežu za nastanak države:
„Nastanak moderne Srbije svakako je neraskidivo povezan sa Sretenjskim ustavom iz 1835. godine i podizanjem Prvog srpskog ustanka 1804. godine i to jesu datumi koje bi mnogi narodi želeli da imaju u svojoj istoriji.

Iako po formi različiti, suštinski su i ustanak i ustav iznedrili potvrdu narodne volje donoseći, u kratkom ili dužem periodu, slobodu i mir. Prvi, izvojevan oružjem a drugi perom i mastilom, zajedno su dokazali da želja za spostvenom državom, modernom i uređenom, nije nestala u narodu i nakon teških godina koje su bile iza njih.

Naprotiv, teška vremena, zahtevajući teške odluke, uvek su kroz istoriju znala da iznedre odlučne ljude, vizionare, koji su radeći za Srbiju gledali daleko ispred sebe.

Ti ljudi su umeli kod naroda da probude ponekada uspavani patriotizam a zajedno sa njim su pomerali planine i činili nemoguće mogućim. To se naročito ogleda kod podizanja Prvog srpskog ustanka i početka oslobađanja Srbije od Otomanskog ropstva. Sjajne pobede na bojnom polju i mudrost pri pregovorima, utrli su put konačnom osamostaljenju.

Sretenjski ustav, mada kratkog daha, bio je zbog svoje liberalnosti trn u oku svim svetskim silama. Iste te sile su se mnogo decenija kasnije, hvalile svojim ustavima kojima je naš srpski, zapravo bio preteča.

Ako bih morao u najkraćim crtama da opišem duh Dana državnosti Srbije koji proslavljamo danas, rekao bih da je on spoj borbe za državu u ratu i borbe za državu u miru, i kao takav jasna poruka. Poruka, da borba ne prestaje i da njen uspeh zavisi upravo od onih koji se povremeno pojavljuju u istoriji svakog naroda i koji stajući na njegovo čelo, gledaju daleko iza brda.

Uveren sam da će sud istorije dokazati da smo i mi živeli u jednom od tih perioda.

Ova mirnodopska borba za jaku i poštovanu Srbiju dobija još više na značaju kada priznanja stignu iz celog sveta. Ekonomska snaga Srbije, višestruko uvećana od trenutka kada je na njeno čelo stao Aleksandar Vučić, dokazana je ovih dana i u zajedničkom ratu koji celi svet vodi protiv virusa kovid 19.

Činjenica da smo na listi zemalja po broju vakcinisanih građana u prvih 5 u svetu, i to ispred država poput Nemačke, Kanade, Švajcarske i ostalih sa kojima se po bogatstvu ne možemo meriti.

Ipak, kao i sada, i ranije je mnogo puta dokazano da moć jedne države nije nužno u veličini  njene teritorije, prirodnim bogatstvima ili novcu, već upravo u viziji onih koji su na njenom čelu. Tada, kada su se odigrali događaji koji su inspirisali današnji praznik, kao i sada, imamo mudrog državnika koji ume da nas učini ponosnim što smo državljani Srbije.

Ono što je na svakom čoveku, porodici, selu i gradu u Srbiji da učini je, da takvim ljudima pomogne.

Ovu lekciju iz patriotizma Požarevac je dobro naučio. Kao nagradu za to već smo dobili to što jači i bolji svakim danom danas ponosno možemo, ovde pred spomenikom Knjaza Miloša, u slobodi reći „Živela Srbija“.“