Mihajlo Miša Anastasijević – Kapetan Miša je bio srpski titularni major, veliki trgovac, bogataš, srpski rodoljub, učitelj i dobrotvor.

Miša Anastasijević je ostao u sećanju savremenika: Nije bio ni strog, ni reakcionaran, a osobina tvrdičluka kod njega uopšte nije postojala. Bio je čovek široka duha i plemenita srca. Znao je da živi kao veliki gospodin, koristeći zadovoljstva koja život pruža, ali isto tako i da čini kulturna dela. Bio je nežan otac za sve članove svoje porodice, kao i za one koji su živeli na njegovim dobrima. Svima je bio dobar učitelj, ali iznad svega dobar Srbin. Svoju otadžbinu je voleo bezgranično i svoje lične interese potčinjavao opštim.

Požarevac: Održana dodela priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" 43507
Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

Već 20 godina dodeljuje se priznanje koje nosi ime „Kapetan Miša Anastasijević“ uspešnim ljudima i privrednim subjektima sa ciljem afirmacije poslovnog i društvenog ambijenta Srbije. Ovogodišnja dodela održana je u požarevačkom gradskom zdanju. Tom prilikom se prisutnim dobitnicima obratio gradonalčelnik Požarevca, Saša Pavlović:

„Zaslužni pojedinci i institucije iz Braničevskog okruga danas će biti ovenčani vašim priznanjem koji je već dve decenije pokazatelj da se nalazite na pravom putu. Sve ove godine koje su iza vas učinile su da nagradom koja nosi naziv kapetan Miše Anastasijevića javnost bude upoznata sa izuzetnim ljudima i ustanovama koje opet izuzetnim čine uspešni ljudi.

Požarevačka gradska kuća u kojoj se danas svi nalazimo, tokom postojanja ugostila je mnoge ličnosti iz svih domena rada. Možemo reći da je tokom svoje istorije stvorila tradiciju da pod svojim krovom ugošćuje ljude koji su na neki način zadužili ili će tek zadužiti društvo.

Dnašnji dan , kada smo domaćini dodele ove prestižne nagrade, samo je potvrda istinitosti tih reči. Svako od lauerata ima poseban značaj za Braničevski okrug postignutim, ali možda još veći značaj pruža kao inspiracija onima koji se bave ili će se baviti delatnostima iz kojih su oni zaslužili današnja priznanja.

Požarevac, kao grad, oduvek je uspevao da iznedri ljude koji su mu kasnije u Srbiji, Evropi ali i čitavom svetu služili na čast. Uveren sam da će vreme pred nama pokazati da će im se neko od današnjih dobitnika na tom putu pridružiti.“

„Put ka vrhu“ je specifičan projekat koji se finansira isključivo osećajem, čulo se na današnjoj dodeli povelja „Kapetan Miša Anastasijević“. Iza ove nagrade stoji društveni odgovornost, filantropija, zadužbinarstvo u skladu sa imenom i delom kapetana Miše. Baštini se ono što je vredno kroz istoriju – rad, red, odgovornost, održivi razvoj i sva lepota Srbije.

Požarevac: Održana dodela priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" 43507

Žiri je bio u sastavu profesor Radovan Pejanović, bivši rektor novosadskog Univerziteta, prof. dr Branko Kovačević, bivši rektor beogradskog univerziteta, Milica Kostić Stanković zadužena za misleće i osećajno komuniciranje na Fakultetu organizacionih nauka, Vlado Markanović kao autor projekta, Snežana Milošević i Radiša Deurić, novinar, književnik u publicista.

Priznanja su ove godine dobili:

 • za izgradnju i jačanje prosperiteta – 6.HBIS GROUP Serbia, Smederevo
 • najbolji menadžer u Braničevu i Podunavlju – dr Miodrag Stepanović, direktor PD „Georad“ d.o.o. Drmno 
 • za razvojnu viziju u regionu – Đorđije Bojatović, direktor „Minel Enim“ Smederevo d.o.o.  
 • za društvenu preduzetnost – Nataša Krstić, zamenica predsednika Skupštine grada Požarevca
 • za kvalitet i poslovnost – Kompanija „CMEC“ – China Machinery Engineering Corporation
 • za razvojne projekte i unapređenje poslovnog ambijenta – dr Dejan Savić, regionalni koordinator EPS distribucije, Kragujevac
 • za kvalitet proizvoda i usluga – Dragan Stanković, Pekara „AS“- braća Stanković Požarevac
 • za primenu novih tehnologija i međunarodnih standarda – Dragan Kopčalić, suvlasnik hladnjače „COOL FOOD“ Golubac
 • najbolji agrar u regionu – Fabrika ulja „Dunavka“ Veliko Gradište
 • lider održivog razvoja Braničevskog okruga – „Eko Step Pelet“ Petrovac na Mlavi, Jelena Ramonda
 • za raznovrsnost i tržišnu pozicioniranost – „Evropa Komerc”, Petrovac na Mlavi

 • za unapređenje preduzetničke kulture – Preduzeće “Market parket” Požarevac 

 • za najbolji porodični  biznis – Profesor dr Ivo Đinović, “Superior” Velika Plana 

 • za profesionalnost I društvenu odgovornost – Odeljenje anesteziologije Opšte bolnice Požarevac 

 • za edukaciju I visokokvalitetne usluge – Veterinarska ambulanta Požarevac dr Marko Joksimović 

 • za humanist I dobročinstvo – Saša Stević, vlasnik firme „Stekom”, Smoljinac 

 • za tradiciju I iskustvo u poslovanju – “Stari Hrast”  Zabrđe Petrovac na Mlavi, Slobodan Milovanović 

 • za razvojne projekte iz turizma opštine Kučevo – Miloš Petrović član Opštinskog veća za turizam opštine Kučevo 

 • za brigu i kvalitet zdravstvene zaštite – Zavod za javno zdravlje Požarevac 

 • za očuvanje pravoslavnih korena I saradnje Matice I Dijaspore – Protojerej Dušan Erdelj, Parohija Sveti Sava u Najmegenu, Holandija 

  Prof. dr Ivo Đinović, direktor firme „Superior“ iz Velike Plane i Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac, iskazali su zahvalnost za dobijene nagrade u ime svih dobitnika.

 

Požarevac: Održana dodela priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" 43507 Požarevac: Održana dodela priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" 43507 Požarevac: Održana dodela priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" 43507 Požarevac: Održana dodela priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" 43507