U Galeriji obojene svetlosti požarevačkog Centra za kulturu danas je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Pozorišni portreti Milivoja Živanovića“, autorke Mirjane Odavić.

Izložbu je otvorio predsednik Skupštine grada Požarevca Predrag Mijatović rekavši da će izložba kroz fotografije jednim delom dočarati veličinu talenta glumačkog barda Milivoja Živanovića, kojim je posredno proslavio i Požarevac:

„Gledajući sve te isečke iz raznih predstava siguran sam da ćemo u našim dušama, željnim pozorišne magije, izazvati nostalgiju, ali i još veću želju da se što pre vratimo u našu veliku salu Centra za kulturu, kao publika. Ove godine, u čast Milivoja Živanovića, pred nama nije defile najboljih predstava profesionalnih pozorišta, ali to svakako ne umanjuje značaj njegovog nasleđa koje tako ljubomorno čuvamo.  Epidemija koja je zahvatila čitav svet, promenila je navike i način života svih nas, ali nastavak tradicije je naša obaveza. Obaveza prema Milivoju i njegovim kolegama, prema publici, ali i prema onima koji će publika tek postati. Kovid nam ove godine, kao i prethodne, nije dozvolio da sa glumcima na sceni proslavimo ovu njihovu svetkovinu, ali ćemo prilagođenim programom, ipak to učiniti.“

Požarevac: Otvorena izložba "Pozorišni portreti Milivoja Živanovića" 52665
Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca

Prisutnima se zatim obratila Galina Perić, direktorka Centra za kulturu rečima da Grad Požarevac i Centar za kulturu nalaze načina da se velikom Milivoju Živanoviću i u ovakvim okolnostima izazvanim pandemijom oduže i da ga se na pravi način sete kroz prigodne programe:

„Izložba će nam kroz fotografije umetnika ukazati na ključne momente karijere i podsetiti na brojne uloge koje je snagom svog glumačkog dara doneo na scenu Milivoje Živanović. Skoro svakog 2. aprila, počev od 1995. godine, od početka Festivala, da su regularne okolnosti, nakon otvaranja jedne takve izložbe, a one su u vreme Glumačkih svečanosti uvek na visokom nivou i sa glumcem u fokusu, sada bismo, samo u večernjim satima nestrpljivo očekivali početak prve predstave u selekciji, uz pravu festivalsku atmosferu. Međutim, kao i 1999. godine, kada je Srbija bila bombardovana, tako i u vreme pandemije, koja nam već drugu godinu za redom ne dozvoljava da u punom obimu, uz kvalitetne predstave i svako veče punu dvoranu ostvarimo naše programske ciljeve, ni sada nismo u prilici da održimo omiljeni i prestižni festival Požarevljana i gostiju našeg grada.“

Požarevac: Otvorena izložba "Pozorišni portreti Milivoja Živanovića" 52665
Galina Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac

Nakon obilaska izložbe, održana je projekcija filma Novice Savića pod nazivom „Spomen na glumca“, o 25 godina Festivala glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“. Tema dokumentranog filma je nastanak i razvoj ovog pozorišnog festivala posvećenom našem srpskom i jugoslovenskom pozorišnom, televizijskom i filmskom glumcu. Film daje do znanja koliko je velika i značajna pozorišna tradicija u našem gradu, velikim delom zahvaljujući upravo Milivoju Živanoviću.

„Kada su me pozvali iz Centra za kulturu i poverili mi ovaj projekat, nisam bio siguran da li ću imati dovoljno znanja i snage da o jednom takvom glumcu, o jednoj takvoj veličini, napravim dobar film, a sa druge strane i da na pravi način ispratim sve ono što se dešavalo u proteklih 25 godina, koliko traju Glumačke svečanosti u slavu Milivoja Živanovića. Potrudili smo se da izvučemo ono što je najbolje i najkarakterističnije, a u filmu se pojavljuju i mnogi glumci koji nažalost nisu više sa nama. Ideja je bila upravo to, da akcenat stavim na te glumačke veličine koje su obeležile ovih 25 godina Festivala. Naravno da smo imali problema u realizaciji ovog filma, jer nas je od samog početka ometala korona. Film je trebalo da bude završen prošle jeseni, ali je stalno bilo nekih odlaganja i prosto svi smo se uklapali u tu datu situaciju, ali smo na kraju zajedničkim snagama iz produkcija Raven Vision i RTS, kao i Centra za kulturu koji je bio producent ovog filma, nadam se, uspeli da ostavimo nešto što će biti trajna vrednost i čime će i Centar za kulturu, ali i Grad Požarevac moći da se ponose“, zaključio je Savić.

Požarevac: Otvorena izložba "Pozorišni portreti Milivoja Živanovića" 52665
Novica Savić, autor filma „Spomen na glumca“

Sa željom da nadomesti neodržavanje „Glumačkih svečanosti 2021“, adekvatno prihvatljivim mogućnostima, produkcijski tim Centra za kulturu Požarevac predvođen direktorkom Galinom Perić, od 5 do 9. aprila u Velikoj sali sa početkom u 20 časova, emitovaće po jedno ostvarenje u kome je nastupao Milivoje Živanović, a po izboru filmskog kritičara Gorana Jovanovića. Broj posetilaca i raspored sedenja je usklađen sa preventivnim merama u cilju sprečavanja epidemije.