Savet za rodnu ravnopravnost Grada Požarevca u saradnji sa lokalnom samoupravom sprovodi akciju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Danas je održana konferencija za medije u okviru koje su predstavljeni statistički podaci za Grad Požarevac, ali je i definisano šta je to nasilje u porodici, kao i koje su službe uključene u prevenciju nasilja i reagovanju nakon istog.
Predsednik Skupštine Grada Požarevca, Bojan Ilić je rekao da Grad Požarevac podržava rad Saveta za rodnu ravnopravnost i da je „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, samo simboličan naziv, jer se kroz rad Saveta i institucije ova borba sprovodi čitave godine.

Požarevac prvi u Srbiji po broju prijavljenih slučajeva za nasilje u porodici 12095

On je pohvalio rad Saveta za rodnu ravnopravnost, koji je ove godine bio posebno aktivan, ne samo kroz ovu akciju, već čitav niz drugih.
Dragana Kostić, zamenik Osnovnog javnog tužioca, je istakla da na teritoriji Grada Požarevca postoji međusektorska saradnja od 2012. godine. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je počeo da se primenjuje 1. juna 2017. godine, i obavezao da se na nivou svakog tužilaštva formira grupa za koordinaciju i saradnju gde učestvuju sertifikovani tužioci i rukovodioci, predstavnici Centra za socijalni rad, kao i predstavnici policije. Ona je još dodala da je, u prvih sedam meseci primene zakona, hitne mere su izrečene u 255 slučajeva, od čega u 50 slučajeva je izrečeno udaljavanje iz kuće, zabrana prilaska i kontaktiranje učinioca sa žrtvom, a u ostalim zabrana prilaska i kontaktiranje učinioca sa žrtvom. Za deset meseci 2018. godine uočena je tendencija porasta, bilo je 546 slučajeva, od čega su obe ove mere izrečene u 250 slučajeva, a u ostalim zabrana prilaska i kontaktiranja.

Ovo povećanje ne znači da se broj slučajeva nasilja povećao, već da se žrtve više odvažuju da to prijave istakla je zamenik Osnovnog javnog tužioca, Dragana Kostić.
Tatjana Rajić, direktorka Centra za socijalni rad, navela je da je ova ustanova u 2018. godini radila sa 676 žrtava, bilo da se radi o ženama, maloletnim ili starijima licima. Centar za socijalni rad organizuje svoj rad po principu 24-satnog rada, koji se obavlja tokom aktivnog i pasivnog dežurstva. Rad se svodi na obezbeđivanju pre svega bezbednog okruženja za žrtve nasilja, ali i obezbeđivanje pravne, materijalne, psihološke i psihosocijalne podrške. Direktorka je još dodala da je veoma važna i podrška koju dobijaju od gradske uprave. Pre svega u dobijanju fizičko – tehničkog obezbeđenja. Tako da sada o bezbednosti korisnika i stručnih radnika brine ovo obezbeđenje.
Gordana Mihajlović, rukovodilac internog tima Centra za socijalni rad za zaštitu od nasilja u porodici, naglasila je da je ovaj tim počeo sa radom pre stupanja na snagu zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a u skladu sa protokolom o postupanju internog tima u Centrima za socijalni rad radi zaštite od nasilja u partnerskim odnosima. Interni tim ima dva rukovodioca i osam voditelja, dva voditelja za Gradsku opštinu Kostolac i šest za Požarevac.
Jelena Nikolić, predsednica Saveta za ravnopravnost polova je dodala da ovo telo u saradnji sa lokalnom samoupravom drugu godinu za redom obeležava “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Od 25. novembra do 10. decembra spomenik Knezu Milošu je osvetljen u narandžastoj boji. Ovih 16 dana aktivizma obuhvata pet međunarodnih praznika, koji su povezani sa ženama, nasiljem i ljudskim pravima. Ovim povodom je spomenik knezu Milošu Obrenoviću osvetljen narandžastom bojom kao simbolom svetlosti i osnaživanja.
“Protiv borbe treba govoriti svakog dana, svakog minuta, kako bismo osnažili žene da prijave nasilje, kako bi spasile svoje živote”, zaključila je Nikolić.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments