U Svečanim salonima gradskog zdanja u Požarevcu gradonačelnik Grada Požarevca, Saša Pavlović, i predsednik Skupštine grada Požarevca, Predrag Mijatović, sa svojim saradnicima, upriličili su prijem za zdravstvene radnike koji su nagrađeni od strane predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, povodom Sretenja i Dana primirja u Prvom svetskom ratu, kao i predstavnike OŠ „Miloš Savić“ iz Lučice.

Požarevac: svečani prijem za dobitnike državnih nagrada 50753
Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

Na samom početku govora koji je održao, gradonačelnik Pavlović izrazio je zahvalnost onima za koji su posebni među nama. Takođe je dodao da priznanja i nagrade koje dodeljuje država, zapravo nisu samo pohvale onih koji se nalaze na njenom čelu već i samih građana:

„Trud i dostignuća onih koji ih dobijaju uvek pronađu put do sjajnih plaketa, povelja i medalja i to je samo jedan od načina da vam mi, građani, kažemo jedno veliko hvala ali iskažemo i divljenje za ono što ste učinili.“

U nastavku govora povodom svečane dodele odlikovanja gradonačelnik je, uz veliku zahvalnost i divljenje, pojedinačno nabrojao odlikovane građane:

„Sa nama je danas Dušan Jovičić, Požarevljanin zaposlen kao glavni tehničar za anesteziju i reanimaciju Kovid bolnice u Kliničko-bolničkom centru „Zvezdara“. On je nagrađen zlatnom medaljom za zasluge povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Mislim da će mu teško biti da nam prepriča kako se zajedno sa svojim kolegama borio u samom grotlu epidemije u njenim najtežim danima, kao i kako je to uticalo na njegovu porodicu u kojoj je još jedan medicinski radnik.“

Gradonačelnik je zatim pozdravio i one koji su dobili nagrade povodom Dana državnosti Srbije:

„Kao i Dušan Jovičić u Beogradu, Ivan Ranđelović je u Petrovačkoj bolnici hrabro prkosio epidemiji dajući svoj doprinos ovoj planetarnoj borbi. Njegovo svakodnevno žrtvovanje na tom području nije ostalo neprimećeno, pa je iz ruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića dobio zlatnu medalju za zasluge.

Ivan, koji je kako čujem i sjajan sportista, na žalost nije mogao da bude danas sa nama, ali to ne umanjuje poštovanje koje mu danas upućuju njegovi Požarevljani.

Danas je sa nama još jedna heroina ove borbe, koja je, iako boj još uvek traje, odavno zaslužila svoju medalju. Zato veliko divljenje upućujem doktorki Vesni Filipović, sa Infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Požarevcu i njenom doprinosu u Kovid zoni i radu sa najtežim bolesnicima. Jasno poručujemo svim medicinarima da cenimo sve što svakodnevno čine za živote svih nas. Zahvaljujemo njihovim porodicama što ih već godinu dana retko viđaju i strepe za svoje majke, očeve, decu i rođake.

Počastvovan sam što kao gradonačelnik, Požarevljanin ali i kao neko ko dolazi iz prosvete, mogu da pozdravim i Slavišu Stojadinovića, direktora Osnovne škole „Miloš Savić“ iz Lučice. On, kao i njegovi prethodnici i svi oni koji su barem deo svog radnog veka proveli u ovoj školi, zaslužni za ovo sjajno priznanje koje je došlo uoči proslave velikog jubileja, 180 godina postojanja. To je istorija koju bi svakako poželele mnogo veće sredine od Lučice. Ali, kao što znamo, tradicija se ne kupuje već mukotrpno stvara.“

Svi nagrađeni građani ostaće upamćeni u godinama pred nama, kao i oni koji su svojim primerom pokazali kako se podiže ugled svog grada ali, pre toga, ugled svoje porodice, svojih predaka i svog potomstva.

Zatim su uručene pohvale od grada Požarevca, koje je uručio lično gradonačelnik, doktorki Vesni Filipović, Dušanu Jovičiću i Slaviši Stojadinoviću, direktoru „OŠ Miloš Savić“.

Požarevac: svečani prijem za dobitnike državnih nagrada 50753

Požarevac: svečani prijem za dobitnike državnih nagrada 50753

Požarevac: svečani prijem za dobitnike državnih nagrada 50753

„Zahvaljujem gradonačelniku i gradu Požarevcu što mi je upriličena ovakva čast, da nas ugosti ovde i ono što želim da naglasim je da je svakako velika čast dobiti ovakvo jedno veliko priznanje države i jeste meni lično ukazana ta čast, međutim iza tog priznanja stoji veliki timski rad svih mojih kolega Opšte bolnice Požarevac kojima se ovom prilikom zahvaljujem.“, rekla je dr Vesna Filipović.