U Požarevcu su danas svečano uručeni ključevi za 20 stanova namenjeni izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji ovog grada. Stanovi su izgrađeni u okviru Potprojekta pet Regionalnog stambenog programa koji u Srbiji, kao vodeća institucija, sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije.

Finansijska sredstva za izgradnju objekta u Ulici 27. aprila bb obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedio grad Požarevac. Ukupna vrednost radova iznosi 455 395 evra, a bruto površina objekta je 1376 m2.

Požarevac: Uručeni ključevi za 20 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske 36557 Požarevac: Uručeni ključevi za 20 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske 36557

Ključeve su uručili Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Saša Pavlovič, zamenik gradonačelnika Požarevca, Bojan Stević, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru.

Požarevac: Uručeni ključevi za 20 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske 36557

Ivica Dačić je ovom prilikom rekao da je ukupna vrednost Potprojekta pet preko 52 miliona evra:

„Regionalni stambeni program zajednički je projekat republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske koji za svoj glavni cilj ima da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Iskoristiću ovu priliku da zahvalim svim našim partnerima koji su doprineli uspešnoj realizaciji projekta i to i danas oni čine svojim donacijama.

Lokalne samouprave veoma su bitan partner Regionalnog stambenog programu budući da svaka samouprava obezbeđuje lokaciju i prateću infrastrukturu.“

Obraćajući se novim stanarima ovog objekta Dačić je rekao da je Požarevac od danas njihov novi dom, dom za postojeće ili buduće lekare, negovatelje, učitelje, vaspitače, pekare i apotekare i mnoge druge koji mogu i žele da doprinesu razvoju naše zemlje.

„Podsećam vas da je ova država ne samo država srpskog naroda već i svih građana koji u njoj žive, a koja je između ostalog zasnovana na načelima demokratije, socijalne pravde i kao takva neguje evropske principe i vrednosti.Vlada republike Srbije posvećeno radi na očuvanju ovih vrednosti kako u redovnom, tako i u vanrednom stanju što je u doba pandemije novog korona virusa i pokazala. Briga za svakog pojedinca imperativ je našeg delovanja.

Želim svima vama puno sreće i zdravlja u Vašim novim domovima. Želim vam da se nigde više ne morate seliti zbog pritisaka i napada na vas.“

Požarevac: Uručeni ključevi za 20 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske 36557

Saša Pavlović, zamenik gradonačelnika Požarevca, rekao je da je grad u ovaj projekat ušao svim srcem:

„Zahtevi koji su pred nas postavljeni ispunjeni su i uveren sam da ćete u proizvodu saradnje između Komesarijata za izbeglice Republike Srbije i naše lokalne samouprave, vi kao krajnji korisnici, uživati. Na ovaj način zajednički smo zbrinuli 20 porodica. Predajom ključeva od novoizgrađenih stanova na korak smo od ostvarenja zacrtanog cilja,a to je da nijedna porodica sa izbegličkim statusom ne bude bez svog krova nad glavom.

Vaša nevolja sve nas je veoma dotakla, što nas nijednog trenutka nije dovelo u dilemu da se kao grad Požarevac trebamo uključiti u ovaj program.

Događaji poput ovog su siguran znak da je Srbija izašla iz krize, da je za sve nas rešavanje problema svakog našeg sugrađanina najveći prioritet.“

Milan Kosijer, jedan od korisnika stanova, izbeglica iz Karlovca u Hrvatskoj, kaže da je u Srbiju izbegao 1995. godine u Oluji kao trinaestogodišnji dečak vozeći svoju familiju i još dve oko 100 km dok nije naišao na oca koji je bio na ratištu:

Požarevac: Uručeni ključevi za 20 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske 36557
Milan Kosijer

„Posle višednevnog mučnog putovanja dolazim u Požarevac i sledećih 25 godina živimo ovde vrlo teško kao podstanari. Sestra i ja smo odrasli u Srbiji, završili škole i zasnovali porodice. Oženio sam se i imam dva sina. Danas za sve nas koji dobijamo stanove počinje novi život i iskreno smo zahvalni što ćemo posle 2 i po decenije izbeglištva imati svoj krov nad glavom.“

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments