U objekat na požarevačkom hipodromu, koji je bio u nezavidnom stanju pre par godina, grad Požarevac je znatno uložio u sređivanje i sanaciju krova i spoljne fasade. Ali to nije sve. Značajna sredstva u iznosu od 5,7 miliona dinara uložena su u unutrašnje uređenje ovog prostora koji će vrlo brzo postati nova turistička lokacija u Požarevcu i, što je još važnije, sakupiće i čuvati od zaborava dugu tradiciju konjičkog sporta u Požarevcu. Trofejna sala Konjičkog društva „Knez Mihailo“ iz Požarevca biće i svojevrsni muzej posvećen ovim plemenitim životinjama, popunjen različitim eksponatima u čast i slavu konjarstva u Požarevcu i okolini.

Požarevac uskoro dobija trofejnu salu u slavu konjičkog sporta i Ljubičevskih konjičkih igara 50789
Buduća Trofejna sala na hipodromu u Požarevcu

„Hteli smo da, u saradnji sa Konjičkim klubom „Knez Mihajlo“, napravimo novi objekat koji će da prikaže svu istoriju koju nose Ljubičevske konjičke igre i naši višebojci. Mi znamo da je to duga tradicija od skoro 6 decenija. Želimo da prikažemo istorijat početka LJKI sve do danas. Znamo da na teritoriji grada Požarevca postoji značajna arhivska građa koja tretira ovu oblast i istoriju konjarstva i Ljubičevskih konjičkih igara i smatrali smo da moramo imati neki lokalitet gde ćemo sve to da izložimo i prezentujemo, a samim tim da otvorimo novu turističku lokaciju na teritoriji grada Požarevca koja će biti u sklopu požarevačkog hipodroma. Uz razgovor sa ljudima iz konjičkog kluba i Turističke organizacije grada Požarevca došli smo do te ideje i uključili smo se zajednički da razvijemo tu ideju na papiru. Naravno, uključili smo Istorijski arhiv koji ima veliko iskustvo u izlaganjima eksponata. Napravljena je određena sinergija između svih nas. Gledali smo objekte sličnih sadržaja i krenuli u realizaciju projekta. Pokrenuta je odmah posle Ljubičevskih konjičkih igara. To je ideja koja se odavno rodila, ali je tek sada sprovedena u delo jer smo smatrali da sredstva koja je potrebno uložiti nisu ni mala, ali ni velika s obzirom šta dobijamo na taj način. Sam objekat i njegova kompletna rekonstrukcija kroz građevinske i elektro radove, rasvetu, podno grejanje je koštala oko 5,7 miliona dinara. Urađen je i audio sistem, a u cifru je ušla i nabavka opreme koja je potrebna za izlaganje arhivske građe. Tu je i sanacija mokrih čvorova. Totalno je promenjena slika objekta u unutrašnjosti.“, kaže gradonačelnik Saša Pavlović.

Požarevac uskoro dobija trofejnu salu u slavu konjičkog sporta i Ljubičevskih konjičkih igara 50789

Prilikom samog obilaska, svi oni koji rade na Trofejnoj sali, iskoristili su priliku da pozovu građane grada Požarevca, a i ostale koji imaju u svojim privatnim arhivama predmete vezane za razvoj konjarstva u Požarevcu i okolini – spise, fotografije, novinske članke i sve ostalo što je bitno za razvoj konjarstva i Ljubičevskih konjičkih igara da ih stave na raspolaganje.

„U razgovoru sa starim višebojcima video sam da oni imaju dosta takvog materijala koji pokazuju samo u trenucima LJKI i to naše građanstvo ne može da vidi, neke lepe stvari koje su se dešavale. Naravno, imamo i niz trofeja koje nismo imali gde da izložimo. Cela ideja je da prikažemo taj istorijat koji je krenuo u 19. veku. Ideja nam je i da prikažemo uniforme naših vitezova od samog početka. Grad je donirao replike dveju uniformi Gardi Vojske Srbije. Znamo da je prva Garda ili Gvardija bila osnovana u Požarevcu, čime se ponosimo. Postoji niz predmeta koji će biti izložene u vitrinama.“, kaže gradonačelnik Saša Pavlović.

Požarevac uskoro dobija trofejnu salu u slavu konjičkog sporta i Ljubičevskih konjičkih igara 50789

Posle pomenutog apela na društvenim mrežama, građani su se već javili da su spremni da doniraju ono što im stoji kod kuće.

„Cilj nam je da, pored Galerije Milene Pavlović Barilli, „Požarevačkog mira“, Viminacijuma i ostalih već poznatih destinacija to bude još jedno od mesta gde bi posetioci mogli da se bliže upoznaju, u ovom slučaju, sa konjičkim sportom, odnosno Ljubičevskim konjičkim igrama. Naravno, ovde nije kraj. Čeka nas taj slatki deo priče prikupljanja i izlaganja predmeta. Ni sa objektom nismo završili. Imamo ideju proširenja tog objekta u vidu bašte uslužnog tipa, odnosno komercijalnog za turiste. To je u fazi novog projekta.“

Ovim putem pozivamo sve građane koji u ličnim arhivama poseduju dokumente, fotografije ili predmete kojima bi moglo biti mesto na ovim policama, da kontaktiraju Turističku organizaciju Grada Požarevca i iste ustupe ili daju na korišćenje trofejnoj sali.