Požarevačka gimnazija i Srednja škola „Mladost“ iz Petrovca će u školskoj 2021/22. godini upisati Odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku – popularno IT odeljenje. U ovo odeljenja upisuje se 20 učenika, koji osim završnog, za upis polažu prijemni ispit iz matematike. Potrebno je da na prijemnom ispitu učenik ostvari 120 od 240 poena, koliko nosi ceo test, da bi se kvalifikovao za upis.

Prijemni ispit održaće se 7 -16.maja 2021. godine, za sva specijalizovana odeljenja gimnazija. Tačan datum ispita za IT odeljenje biće naknadno objavljen.

Prijave za polaganje prijemnog ispita moći će da se podnesu elektronski, od 12 -15. aprila 2021. godine, preko portala Moja srednja škola ili u školi u kojoj žele da upišu specijalizovano odeljenje 15. i 16. aprila.

Završni ispiti biće održani od 23 – 25.juna 2021. godine.
Nakon toga, poeni koje učenik ostvari na prijemnom i završnom ispitu se sabiraju i vrši se rangiranje i raspoređivanje 20 učenika u to odeljenje. Učenici koji ne budu raspoređeni u ovo odeljenje, biće raspoređeni prema poenima na završnom ispitu i iskazanim željama.

I ove školske godine Požarevačka gimnazija će pružiti podršku učenicima i osnovnim školama u vidu besplatne pripreme za polaganje prijemnog ispita iz matematike za ovaj smer, bez obzira na školu u kojoj će učenici aplicirati za upis.
Na poziv Požarevačke gimnazije, za ovu pripremu prijavilo se 49 učenika iz celog okruga. Prvi sastanak zakazan je za ponedeljak, 29.marta 2021. godine, u 17 sati.Pripremnu nastavu će tokom pet nedelja realizovati profesori matematike Požarevačke gimnazije Vladan Gajić, Milanka Mojsilović, Ivana Barlov i Danijela Žukovski.