Kada govorimo o ženskom fudbalu to uglavnom podrazumeva velike sportske centre u Srbiji kao što su Niš, Beograd ili Novi Sad. Međutim, požarevačke dame u kopačkama rame uz rame staju svojim koleginicama širom Srbije od samog osnivanja Ženske Superlige Srbije, 2014. godine.

Od svog osnivanja 1995. godine , ženski fudbalski klub „Požarevac“ samo dve godine nije bio član elitnog takmičenja u Srbiji. Jedna od obaveza, odnosno zadovoljstava koje nameće visok rang jeste i postojanje mlađih kategorija koje se takmiče u Razvojnoj ligi za devojčice – grupa Zapad. Najinteresantnije u celoj priči sa najmlađima je da je škola fudbala u ovom klubu potpuno besplatna, članarina i putovanja na utakmice su o trošku kluba,što je,priznaćete,u fudbalu za decu danas prava retkost. Upis novih članica je uvek moguć. Ženski fudbalski klub "Požarevac" : fudbal i obrazovanje podjednako bitni 36289

Vanredno stanje zbog epidemije korona virusa dovelo je, naravno, do prekida trenažnog i takmičarskog procesa.

“ Ovako dugu pauzu nikada nismo imali. Nismo još hteli da krećemo sa pripremama, ali ćemo od polovine juna to morati da učinimo jer će naredna takmičarska sezona biti teža i zahtevnija nego do sada jer je liga proširena na deset klubova. Biće dosta ispadanja, jedan klub igra baraž, jer će od sledećeg leta u ligi biti 8 ekipa. To se mora učiniti kako bi grad Požarevac ostao u elitnom takmičenju kada je u pitanju ženski fudbal,“ kaže Ljubiša Stanojlović, predsednik ŽFK „Požarevac“.

Ženski fudbalski klub "Požarevac" : fudbal i obrazovanje podjednako bitni 36289

Verujemo da će tako i biti i da će požarevljanke zadržati svoje mesto u najvišem fudbalskom rangu u zemlji. Međutim, „kada se reflektori ugase“ u pitanju su buduće majke i supruge,ali i žene od karijere za koje je potrebno odgovarajuće obrazovanje. Već je poznato da se veoma teško uklapaju profesionalni sportski napori i polaganje ispita na fakultetima. Obično je slučaj da sportisti završe DIF, što je i logično. Međutim, na ovakvom fakultetu nema mnogo fleksibilnosti a ni mesta za sve. Zato je požarevački klub mislio na svoje članice, pa je usledilo potpisivanje ugovora sa Visokom strukovnom školom za sportske menadžere i trenere iz Beograda:

Ženski fudbalski klub "Požarevac" : fudbal i obrazovanje podjednako bitni 36289

„Mi želimo da sve naše članice završe školu, tu nema tolerancije. Ovde smo videli priliku da se spoji dobro sa korisnim. To znači da ovde postoji mogućnost izmene termina predavanja da bi fudbalerke mogle da prisustvuju treninzima, pripremama a da istovremeno ne gube nastavu, kolokvijume i ispite“, dodaje Stanojlović.

Grad Požarevac definitivno treba biti ponosan što ima ovakvu sportsku organizaciju. I jeste. Lokalna samouprava svesrdno, koliko je u mogućnosti, pomaže i finansira rad kluba.  Ali, to nije dovoljno. Biti superligaš podrazumeva velike troškove, pa bi priključenje i finansijska podrška privrednih subjekata bila od velike, obostrane koristi. Ovom prilikom pozivamo sve koji žele i mogu da pomognu unapređenje ženskog fudbala u Požarevcu. Jer on to zaslužuje.

Svakako, požarevačke fudbalerke nastaviće da reprezentuju grad u najboljem svetlu. Još jednom, nove članice su uvek dobrodošle.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments