Proglašenjem rezultata i druženjem učesnika, sinoć (subota, 21. septembar) je u amfiteatru iza dvorane „Park“ svečano okončan V. Međunarodni festival horova, u organizaciji NVO „Fortuna“, koji je bio takmičarskog i revijalnog karaktera.

Nakon revijalnih nastupa prve večeri, takmičarski dio festivala održan je juče u dvorani „Park“, a u žiriju su bili eminentni dirigenti: Ognjen  Bomoštar iz Sarajeva, Žana Sosnovska iz Kijeva, Jasenka Ostojić iz Zagreba i Dragana Jovanović iz Beograda.

Oni su za  pobjednika i laureata festivala sa 95,75 bodova proglasila Кamerni ženski hor „Odjek“ iz Požarevca, drugo mjesto je osvojila Ženska vokalna grupa „Mezzo“ iz Novog Mesta sa 95,50 bodova, a treće Mješoviti hor „Arhivox“ iz Ljubljane sa 87,25 poena.

Četvrti je bio Mješoviti hor „Pannonica“ iz Zrenjanina sa 85 bodova, peti Kamerni crkveni hor „Sveti velikomučenik Pantelejmon“ iz Velesa sa 75,75 bodova, a šesti Mješoviti hor „Zima“ iz Bara sa 71,50 bodova.

U kategoriji dječijih horova najbolji je bio ukrajinski hor „MoReMi“ iz Кijeva sa 84 boda, drugi su njihovi zemljaci iz hora „Fantazija“ iz Temopila sa 74,75 bodova, treći je hor „Sloga“ iz Bara sa 73,25, a četvrti  ukrajinski hor “Spivanočka“ iz Temopila sa 71,75 bodova.

Omladinski ženski horovi Poljoprivredne škole Futog i „M. Lisenko“ iz Кijeva su odustali, a dječiji hor „Slavuju“ iz Bara i američki hor „Кhorikus“ iz Njujorka su nastupili revijalno.

Nakon završnog koncerta, direktorica festivala Nada Кaradžić uručila je dirigentu požarevačkog hora „Odjek“, Iliji Rajkoviću, prigodne poklone i novčanu nagradu za laureata u iznosu  od 500 eura, a druženje učesnika uz muziku je potrajalo do kasno u noć.

Autor:Radio Herceg Novi

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments