Mladi kreativci, uz pomoć svojih mentora, sačinili su onlajn bazu požarevačkih murala i digitalizacijom ih zaštitili od nestanka, uništenja i zaborava.

Poznat po muralima koji krase mnoge gradske fasade, Požarevac će se, zahvaljujući projektu „Mural. pdf”, po lepoti ulične umetnosti proslaviti širom sveta. I to uz pomoć svojih sugrađana srednjoškolaca. Ovdašnje Udruženje „Art distrikt” , koje već dve godine organizuje „Strit art festival” u Požarevcu, došlo je na ideju da murale koje su na tim festivalima ulične umetnosti stvorili mnogobrojni lokalni i autori iz sveta, kao i one koji su ranije postojali u gradu, digitalizuje i mapira.

Procenili su da mladi nisu dovoljno uključeni u kulturne sadržaje u gradu, pa se rodila ideja da se njihovo poznavanje novih tehnologija usmeri tako što će biti korisno i za njih i za zajednicu – na digitalizaciju kulturnog nasleđa. Tako je kroz program Ministarstva omladine i sporta „Mladi su zakon”, a u saradnji sa požarevačkom omladinom JAZAS-a i ovdašnjom bibliotekom, organizovana dvomesečna aj-ti obuka u nekoliko srednjih škola.

Odziv je bio odličan, a sertifikate su zaslužila 22 učenika. Njihov zadatak bio je da fotografišu murale, pronađu informacije o njihovom nastajanju i autorima i na kraju naprave digitalnu i štampanu verziju mape murala u gradu.

– Murali su na ničijoj zemlji, nema institucije koja bi se bavila njihovim očuvanjem, a trebalo bi da budu negde trajno sačuvani. Ulična umetnost ne može, kao neki predmeti u muzeju, da čeka 20 godina da bi bila digitalizovana, jer već sutra može da nestane, svaki mural može da bude prežvrljan, preslikan, da ga više ne bude na zgradi na kojoj se nalazi. Murali žive sa samim gradom u urbanističkom smislu, pa je bitno da se na vreme reaguje i da se sačuvaju – objašnjava za „Politiku” Julija Bašić, predsednica „Art distrikta”.

I u tome su ovi mladi kreativci, uz pomoć svojih mentora, uspeli. Nakon obuke sačinili su onlajn bazu požarevačkih murala i digitalizacijom ih zaštitili od nestanka, uništenja i zaborava. I ne samo to. Uličnu umetnost Požarevca moći će da upozna ceo svet preko Gugl mape, a ostaće i trajni zapis za buduće generacije.

Foto: ArtDistrikt

– Baza na sajtu „Art distrikta” je na srpskom jeziku, ali smo u saradnji sa Guglom napravili dogovor da je umrežimo sa njihovom bazom na „Gugl art projektu” – platformi za digitalizaciju svih muzejskih predmeta sveta – kaže Bašićeva.

Nakon ankete sprovedene među mladima na „Instagramu”, od 30 odabrano je pet najboljih murala koji su se našli unutar korica štampane brošure.

– Mladi su naučili kako da čuvaju sopstveno nasleđe, istražili sve biografije uličnih umetnika i prikazali ih u sklopu baze. Izrazili su raznoliku kreativnost od lepog pisanja, preko crtanja, slikanja, poznavanja digitalnih alata i najvažnije, dokazali da ih interesuje kultura. Ovo je podstrek i ostalim mladim ljudima da nauče kako sutra mogu sami, šta god vredno da nikne u gradu, da zabeleže, fotografišu, potraže informacije i sačuvaju u bazi ili ostave na Gugl mapi – smatra Julija Bašić.

Autor. Politika