Ukupan uspon : 1850 m;
Ukupan spust: 2050 m;
Predjenih oko 24 km.

Uspon na Triglav, zadivljujuća i fascinantna planina, za mene je nezaboravno iskustvo, iskustvo koje se jednom doživi i zauvek ostaje u sećanju. 
Ne mogu da se ne zapitam, da li bih se ponovo usudila na ovakvu vrstu uspona? Nakon skoro sedam sati provedenih po snegu i vetru i nakon povrede ( usled gubitka koncetracije i sreće što konačno vidim planinarski dom sledi pad na ravnom terenu), moj odgovor je DA!

Požarevljani osvojili Triglav 10050


Triglav mi je pokazao koliko je priroda moćna a koliko je čovek mali i da bi došli do vrha ne borimo se sa planinom, nego sami sa sobom.

Požarevljani osvojili Triglav 10050

Sada sam shvatila i zašto je baš Triglav opevan u pesmama o Jugoslaviji, zašto je simbol Slovenije pošto se nalazi na grbu i zastavi? Ovo je izgleda neka vrsta nacionalnog sporta za sve one koji žive podno Julijskih Alpa pošto se poput ,,,divljih koza,, penju do vrha. U svoje fizičke sposobnosti nisam ni sumnjala, takodje sam znala da imam čvrstu volju, ali sreća moja što nisam ni izbliza znala šta me čeka. Na nadmorskoj visini od 1015 m. ostavljamo kombi (kod Alježevog doma) i krećemo uspon ka Kredarici (planinarskom domu koji je na visini od 2515 m). Izabrali smo najtežu od tri staza i odlučili da do doma idemo preko Praga, to je najstrmija ali dobro obezbedjena staza. Desetak minuta iza Alježevog doma prestaje šuma i počinje kamenje i stene uz koje se penjemo četiri sata. Najteži je bio sam Prag (1980 m.n.v), gde se penje po klinovima kao po merdevinama. Posle Praga put je manje strm ali vodi kroz kamenje. U domu odmor i noćenje i ujutru oko 9h krećemo u završni uspon na Triglav. Na samom vrhu je Aljažev stub koji je sastavljen od metalnih ploča. Na steni su većim delom do Triglava zabodeni klinovi i postavljena je metalna užad tako da se lagano ide sve do Malog Triglava (2725 m.n.v). Od Malog Triglava se preko sedla ide uskim grebenom širine tridesetak cm.do Velikog Triglava, a sa obe strane se nalazi ponor od nekoliko stotina metara. Sa vrha pogled doseže sve do Jadranskog mora i ostale vrhove Julijskih Alpa. Ono što posebno pleni pažnju na ovom delu uspona je bezbroj spomen ploča koje se više ne postavljaju jer deluju demoralizujuće na planinare ali i ukazuju na to koliko treba biti oprezan jer kod svake od njih shvatite koliko je staza opasna i da nema mesta opuštanju. Nakon toga povratak do doma istom stazom a potom i spust ka Kovinarskoj kući.

Požarevljani osvojili Triglav 10050


I na kraju, hvala ljudima koji me uče strpljenju, nesebičnosti, dobroti, i bez kojih ova priča sigurno nikada ne bi ugledala svetlost dana.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
1 Comment
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Драшко
24/10/2018 16:36

Зашто се не смени директир комуналне службе. То је једна бараба која је дозволила да наш град буде овај прљав. Има паметних паметних људи који хоће да раде у интересу овог града, ја лично имам утисак да садашњи директор воли да живи у прљавштини, зато и не предузима ништа.