Ideja o pružanju usluga turističkog razgledanja grada u automobilu marke “Zastava 750”, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u četvrtak u Kragujevcu.

Takmičenje je okupilo 110 učenika iz 23 srednje škole iz Aleksandrovca, Batočine, Brusa, Jagodine, Knića, Kragujevca, Kruševca, Paraćina, Požarevca, Rače, Smedereva, Smederevske Palanke, Svilajnca, Topole, Trstenika i Velike Plane.

Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu pomoću kojih će privući turiste u centralnu Srbiju. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Pobedu je odneo petočlani tim koga su činili učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Požarevcu, Ekonomske škole i Prve tehničke škole u Kragujevcu, Gimnazije “Kralj Petar I” u Topoli i Gimnazije u Batočini .

“Uz slogan “Mali Fića ide u nova otkrića”, turistima bismo pružili priliku da osete pravi duh naše zemlje, uz tradicionalnu muziku i domaće vanilice. Cilj naše usluge je da se u korisnicima probudi duh predaka i osećaj starog doba, ali i da se podigne svest o kulturi i značaju Srbije kroz istoriju”, objašnjavaju Milica, Lazar, Tamara, Nikolija i Anđela – članovi pobedničkog tima.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u januaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (u aprilu 2019. u Podgorici) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre deset godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

“Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan”, izjavio je Darko Radičanin iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku UniCredit banke, Ministarstva omladine i sporta, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Univerziteta Metropolitan.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments