OLAKŠICE za plaćanje računa za struju i gas od 1. juna dobiće socijalno ugroženi građani sa većim prihodima nego što je to bio slučaj do sada, što će omogućiti da i višečlano domaćinstvo (šestoro i više članova) sa mesečnim primanjima do 35.696 dinara ostvari to pravo. Tako je, kao uslov za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, gornja granica prihoda za najbrojnije porodice podignuta za 670 dinara. Za ostala domaćinstva povećanje limita se kreće od 280 do 530 dinara.

Ovo je predviđeno novim pravilnikom Ministarstva rudarstva i energetike. Tim dokumentom utvrđuje se limit mesečnih prihoda domaćinstava na osnovu kojih oni mogu da steknu status energetski ugroženog kupca. Uredbom Vlade određeni su uslovi za sticanje tog statusa. Resorni ministar Aleksandar Antić ističe da je učinjeno sve da se procedura olakša.

Svi koji uživaju socijalnu pomoć ili dečji dodatak, ne treba uopšte da se prijavljuju za ovu meru, ona im se automatski dodeljuje – objašnjava Antić. – Dva puta godišnje pravilnikom utvrđujemo limite prihoda koji se usklađuju sa rastom potrošačkih cena, kako bi i ljudi sa većim primanjima mogli da konkurišu.

STATUS energetski ugroženog kupca, prema novom Pravilniku, mogu da dobiju jednočlana domaćinstva, čija je gornja granica mesečnih prihoda 14.848 dinara. Za porodice sa dvoje i troje članova limit je 21.619, za četvoročlana i petočlana domaćinstva je 28.385 dinara. Porodice sa šestoro i više članova ne smeju da premaše primanja od 35.696 dinara da bi ostvarile ovo pravo.

Inače, SVIM građanima starijim od 65 godina „Elektroprivreda Srbije“ omogućila je da na račune za mart, april i maj koje plate do 30. juna, odobri popust od po pet odsto. Zbog vanrednog stanja i zabrane kretanja neki građani nisu bili u mogućnosti da plate račune na vreme, pa je EPS odlučio da i svim ostalim potrošačima da mogućnost ostvarivanja popusta od pet odsto.

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments