Vladimir Vojvodić iz Fonda za inovacionu delatnost najavio je da je u toku rad na domaćem respiratoru, a cilj je, kako navodi, da bude završen u naredne četiri nedelje.

To je strateški važan uređaj – da u Srbiji imamo ekspertizu pravljenja jednog ovakvog uređaja koji će biti od koristi ne samo u ovoj pandemiji nego u sličnom scenariju, naveo je za RTS Vojvodić.

Čim je proglašeno vanredno stanje, usledio je javni poziv na koji se, prema rečima Vojvodića, prijavilo  gotovo 300 kompanija za sedam dana, dodajući da su odabrali najrelevantije. Rekao je da je očekivao manji odziv, ali, konstatuje, srpska mikro i mala preduzeća poseduju želju, znanje i resurse, i svi prijavljeni su praktično sve stavili na raspolaganje.

"Pravimo prvi srpski respirator, očekuje se za četiri nedelje" 32793

Sredstva koja su dodeljenja iznose, prenosi,  53 miliona dinara, dodajući da je Fond birao projekte na osnovu prioriteta koje je propisala Vlada Srbije.

Vojvodić, govoreći o odobrenim projektima Fonda, kaže da će ih pratiti svakodnevno, kako bi imali što pre proizvode.

„Ideja je da svih 12 preduzeća pratimo na svakodnevnom nivou, da imamo što pre konkretne proizvode, odnosno sve to da stavimo što pre u upotrebu – da li su to zaštitne maske sa izmenljivim hepa filterima, respirator, UV lampe koje rade u posebnom režimu rada, jonizatori…“

To će, nakon ove situacije, biti osnov da ta preduzeća mogu da sve to izvoze, dodao je.

Objavljeno je ranije da je počela domaća proizvodnja zaštitnih odela koja se lako dezinfikuju, zatim  dezinfekcionih sredstva, a u nedostatku maski, mnogi su prionuli da ih šiju i tako pomognu.

Respirator, takođe poznat i kao ventilator ili mašina za disanje, je medicinski uređaj koji pacijentu pruža kiseonik kada ne može samostalno da diše. Ventilator nežno gura vazduh u pluća i omogućava mu da se vrati kao što to obično rade pluća kad su za to sposobna.

Do potrebe za respiratorom dolazi kada pacijent zbog povrede ili bolesti nije sposoban da diše samostalno, odnosno pluća su izgubila snagu da samostalno obavljaju tu funkciju. Kod aktuelnog korona virusa, pluća su prva na udaru i otuda stalna potreba za novim respiratorima.

Intubacija

Da bi se stavio na respirator, pacijent mora biti intubiran. To znači da će endotrahealna cev biti smeštena u ustima ili nosu i tako „uvučena“ u disajne puteve. Ova cev ima mali zaptivač koji se naduvava, a naduva da drži cev na mestu.

Respirator je pričvršćen na cev i tako pacijentu pruža vazduh. U nekim slučajevima, neophodna je intubacija direktno kroz dušnik (traheostomija). Ovo se izvodi kod težih pacijenata kod kojih je neophodna duža upotreba respiratora.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments