Na današnji dan pre 17 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić.

Ove godine taj datum biće obeležen polaganjem venaca i cveća na njegov grob i na mestu pogibije – u dvorištu Vlade Srbije.
Zbog virusa korona odložena je većina najavljenih aktivnosti DS-a i Liberalno-demokratske partije (LDP) povodom tog događaja.
Najavljeno je da će predstavnici DS-a pre podne položiti vence na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana i ispred zgrade Vlade Srbije.
U isto vreme, kako je najavljeno, cveće ispred zgrade Vlade položiće i lider LDP Čedomir Jovanović.
Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.
Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.
Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.
Njegova vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.
Bio je i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.
Prvi je nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments