Ramsku tvrđavu, smeštenu na samoj obali Dunava, u opštini Veliko Gradište, posetio je juče predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u pratnji domaćina, predsednika opštine, Dragana Milića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Ramsku tvrđavu 39129

 

“Posetite Ramsku tvrđavu – Srbija je najlepša zemlja na svetu“, napisao je na svom Instagram profilu predsednik uputivši poziv građanima Srbije da posete ovu znamenitost, a turisti koji su se zatekli u obilasku iskoristili su priliku da se sa njim slikaju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Ramsku tvrđavu 39129

Istoga dana, predsednik Vučić posetio je i uređenu Golubačku tvrđavu, udaljenu svega 40 km nizvodno od Ramskog utvrđenja i tom prilikom poručio da su najveće bogatstvo Srbije upravo ljudi koje je sreo u obilasku.

Restauriranu Ramsku tvrđavu svečano je, u martu ove godine, uz srpske i turske zvaničnike, otvorila premijerka Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

Tvrđava Ram, srednjevekovni biser srpskog turizma, nalazi se u istoimenom selu, na samo 100 km od Beograda. Podignuta je po nalogu Bajazita Drugog, 1483. godine, kao važno uporište turske odbrambene linije prema Ugarskoj. Dva kilometara niže od grada nalazi se rimsko arheološko nalazište Lederata koje otkriva tragove boravka Kelta, Avara, Slovena… Istraživanja na ovom lokalitetu još uvek traju budući da je nastanjen još od praistorije. Iz Rama je krenula prva srpska deputacija sa protom Matejom Nenadovićem, a na istom mestu se Karađorđe iz izgnanstva vratio u Srbiju. U Ramu je, kao carinik, službovao i Vuk Stefanović Karadžić.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments