Predsednik se obratio građanima koji su ga i u ovom mestu dočekali zastavama i aplauzima. On je posetio i fabriku za proizvodnju peleta „Eko step pelet“, čijih 40 radnika, godišnje, u tri smene proizvede do 35.000 peleta za domaće i strano tržište.

– Vreme je da dovedemo fabrike ovde. Ljude može da nam vrati samo bolji životni standard, a njega nema bez fabrika, bez budućnosti za našu decu – rekao je Vučić građanima Petrovca na Mlavi.

On je izjavio danas da je uveren u dobru budućnost Srbije „ako izdržimo i uspemo da sačuvamo mir i stabilnost na Kosovu“. Najavio je i da će penzije u Srbiji ove i svake godine biti povećavane, kao i plate u javnom sektoru.

„Svake godine će penzije biti uvećavane značajno više od stope inflacije. Povećaćemo i plate u javnom sektoru, za medicinske sestre, vojnike, policajce, socijalne radnike, nastavnike, poljoprivrednike“, rekao je Vučić.

„Bacili nas u slepu ulicu“

Vučić istakao je danas, povodom aktuelnog stanja u dijalogu sa Prištinom, koji je obustavljen zbog prištinskih taksi na srpsku robu, da se nalazimo u slepoj ulici u koju smo bačeni, i izrazio uverenje da ta mera može biti ukinuta samo jačim pritiskom na Prištinu.

– Teško je videti izlaz iz ćorsokaka, u kojem smo se našli ne svojom krivicom. Bačeni smo u slepu ulicu, a neko drugi je pažljivo vozio do nje, istakao je Vučić u izjavi novinarima tokom posete Petrovca na Mlavi u okviru kampanje Budućnost Srbije. Izrazio je nadu da će biti vršen jači pritisak na Prištinu da ukine takse, i dodao da veruje da je to moguće, ali i da se plaši da to neće učiniti. 

– Time smo u problemu. Nije nimalo lakše što su oni u težem problemu. Za nas je od ogromnog značaja da čuvamo stabilnost, da možemo da trgujemo sa Prištinom i svima drugima. Da možemo da radimo, jer u radu i ekonomiji ne mogu da nas pobede, poručio je Vučić.

On je u Petrovcu na Mlavi u okviru kampanje „Budućnost Srbije“ najavio izgradnju vrtića u tom mestu u vrednosti od 37 miliona dinara, kao i ulaganje od 160 miliona dinara za turističko povezivanje tog kraja.

Predsednik Srbije u Petrovcu na Mlavi 16877
foto: Instagram Printscreen

– Zemljište kasarne daćemo bilo kom investitoru koji želi da zaposli 300 ljudi. kazao je Vučić i dodao da se on i članovi Vlade Srbije bore za svaku fabriku u svakom gradu. Prema njegovim rečima u svakom kraju države koji obiđe gradjani se žale da im nedostaju fabrike, pa je najavio posebne podsticaje kako bi investitori gradili fabrike u Braničevskom okrugu.

„Imali smo toliko funkcionera iz Čačka, Kraljeva, Loznice, niko tamo nijednu fabriku nije doveo i nijednog investitora“, kazao je Vučić. Vučić je, govoreći o situaciji na Kosovu, kazao da je veliki politički problem to što su kosovski Albanci „iracionalni i ne znaju šta rade“. „Ukoliko izdržimo i sačuvamo mir i stabilnost, ja sam uveren u dobru budućnost Srbije i da ćete moći sa više radosti i optimizma da čekate sutrašnjicu“, poručio je Vučić.

Ispred fabrike, predsednika je dočekalo lokalno rukovodstvo, brojni građani sa srpskim trobojkama, kao i najmlađa grupa pretrovačkog ansambla i sportisti – fudbaleri, rukometaši, odbojkaši, šahisti, Sportskog saveza Petrovca na Mlavi, koji, inače, danas nizom aktivnosti obeležava Međunarodni dan sporta.

Predsednik Srbije u Petrovcu na Mlavi 16877
foto: Kancelarija Predsednika Republike

Vučić je rekao da je jedna fabrika za tako lepo mesto kao što je Petrovac na Mlavi malo, tako da „ćemo gledati da na zemljištu kasarne dovedemo još jednog investitora“.

Direktorka Svetlana Božinović rekla je da je fabrika kupljena iz stečaja 2017. godine i da je do sada u nju uloženo skoro šest miliona evra. Božinović je dodala da je sve što je uloženo domaći kapital, bez zaduženja i subvencija.

U Fabrici koja je prošle godine proglašena za lidera reiona, proizvodi se pelet za grejanje od bukve, za čiju nabavku kompanija ima desetogodišnji ugovor sa „Srbijašumama“.

Oko 40 odsto proizvodnje peleta, koji je u pakovanjima od 15 kilograma i onim „džambo“ od 1.030 kilograma, izvozi se u BiH, Sloveniju, Italiju, Grčku, Bugarsku. Deo domaće proizvodnje odlazi i u južnu srpsku pokrajinu – na KiM.

Farbika podržava razvoj lokalne zajednice, pomaže obrazovanje mladih, sport, verske događaje i druge kulturne manifestacije, a pridužila se i projektu državne za podizanje nataliteta.

Prema rečima direktorke, planirano je proširenje proizvodnje, kao i kupovina kamiona za prevoz drveta, za čije vozače kompanija u kurugu farbike organizuje i smeštaj. Od fabrike, čiji se kompleks prositre na 9,5 hektara, korist imaju i susedne opštine Žagubica, Malo Crniće, Žabare i Boljevac.

– Teško da neka zemlja ima četiri godine zaredom suficit u budžetu kao što mi imamo, možda četiri zemlje u Evropi… Fabrike negde nisu, kao u Novom Sadu, otvarane 30-40 godina… Povećavaćemo i plate i penzije, da od penzije  možete pristojno da živite…

Predsednik Srbije u Petrovcu na Mlavi 16877
foto: Kancelarija Predsednika Republike

– Video sam ovde dosta dečice nego što smo imali prethodnih godina… Od kukanja nema ništa, jedino što možemo jeste da se borimo za Srbiju, za svoju decu… –  rekao je Vučić ponovivši da će biti pokrenut podsticajni program za povratak naših ljudi s porodicama iz inostranstva kako bi braničevski kraj ponovo oživeo.

– Neće ništa s neba da nam pade… zaključio je predsednik.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments