Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić i rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije Mirjana Kovačević predstavile su u Cirihu Master plan implementacije Zakona o dualnom obrazovanju.

U letnjoj školi Centra za ekonomiju i menadžment sistema obrazovanja i obučavanja pri Tehničkom univerzitetu u Cirihu one su govorile o razvoju dualnog obrazovanja u Srbiji, postignutim rezultatima, planovima za naredni period i izazovima pri implementaciji dualnog obrazovanja.

Centar svake godine okuplja kreatore obrazovnih politika i druge aktere koji tokom letnje škole rade na studiji slučaja iz svoje zemlje i učestvuju na predavanjima iz različitih oblasti koje su značajne za rad na tim studijama. Ove godine studije slučaja predstavlja 12 zemalja sa 65 učesnika, među kojima su i predstavnici Srbije.

Zakon o dualnom obrazovanju koji sistemski reguliše učenje kroz rad u obrazovnom sistemu Republike Srbije usvojen je krajem 2017. godine. Master plan predstavlja instrument kojim se podržava proces planiranja i ostvarivanja dualnog obrazovanja i sadrži definisane korake za implementaciju Zakona o dualnom obrazovanju i praćenju napretka.

Predstavljen Master plan implementacije Zakona o dualnom obrazovanju 20674
Foto: mpn.gov.rs

Master plan je razvijen u okviru SDC projekta „Podrška u razvoju i uspostavljanju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja“. Kroz ovaj projekat Švajcarska sistemski podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u razvoju kvalitetnog dualnog obrazovanja u Srbiji. Implementacioni partner projekta je Centar za obrazovne politike, dok je Švajcarski ekonomski institut (KOF) ekspertska podrška.

Master plan je prvenstveno namenjen donosiocima odluka i onima koji učestvuju u implementaciji Zakona o dualnom obrazovanju, ali i svima koji žele da se informišu o procesu dualnog obrazovanja u Srbiji.

Master plan sadrži:

  • pregled organizacione strukture za sprovođenje;
  • sažet opis uloga, nadležnosti, produkata i praćenja svih radnih jedinica (komisije, odbori, radne grupe, grupe koje okupljaju predstavnike različitih zainteresovanih strana, itd.);
  • planirane reformske aktivnosti;
  • pregled ključnih tačaka procesa izgradnje sistema dualnog obrazovanja (‘mapa puta’) u procesu implementacije itd.

Master plan će se vremenom dopunjavati podacima koji će biti prikupljani kroz različita istraživanja kako bi buduće odluke bile u što većoj meri zasnovane na osnovu dokaza.

Master plan možete preuzeti na srpskom i na engleskom jeziku.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments