Juče je predstavljen projekat „Postizanje inkluzivnog socio-ekonomskog razvoja kroz podsticanje preduzetništva i zapošljavanja Roma’’. Završetkom ovog projekta, do kraja 2020. godine, očekuje se da posao dobije 40 lica.

Projekat inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa sprovodi se u partnerstvu Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ i kabineta Zorane Mihajlović, potpredsednice Vlade RS, koja je i predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije „Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine“.

Prema rečima Vladimira Petrovića, menadžera projekta, u Požarevcu će u okviru ovog projekta biti realizovano niz aktivnosti koje omogućavaju održivo zapošljavanje ne samo Roma i Romkinja, već i ostalih socijalno ugroženih kategorija, a partnerska organizacija na ovim aktivnostima je Udruženje Roma Braničevskog okruga.

Kako je istakao Petrović, postoji šest kategorija, a dve su direktno vezane za zapošljavanje, pre svega 40 osoba. Jedna se odnosi na finansiranje početnika u biznisu gde će biti opredeljeno do 6 hiljada evra za nabavku opreme, a druga na finansiranje, odnosno kupovinu mašina za proizvodnu delatnost u visini do 5 hiljada evra za već postojeća privredna društva i preduzetničke radnje, dok se druge četiri komponente odnose na stvaranje mogućnosti za zaposlenje, pre svega na obuku za deset lica prema njihovim interesovanjima i potrebama.

Pored ove u planu je i obuka za pet osoba koje će raditi u internet radiju „Romsko srce“, kao i šestomesečni program za mlade koji se odnosi na karijerno vođenje i savetovanje.

Biće urađeno i istraživanje o položaju pripadnika socijalno ugroženih grupa na tržištu rada koje će dati širu sliku o tome koji su to uzroci koji koče njihov dalji napredak i zapošljavanje ne samo Roma već i pripadnika ostalih socijalno ugroženih grupa.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments