Domaći mediji izvestili su da je veći broj putničkih vozila zadržan na graničnom prelazu Evzonija sa Grčkom u 10.30 časova, a naknadno i da će prelaz koji koristi najveći broj turista iz Srbije biti zatvoren barem do 15. jula. Podsećamo, Ambasada Grčke je pre skoro dve nedelje objavila da je državljanima Srbije dozvoljen ulaz ili vazdušnim putem ili preko kopnenog graničnog prelaza Promahonas, koji se nalazi u Bugarskoj. 

To saopštenje je zapravo poslednja zvanična informacija objavljena na zvaničnoj veb-prezentaciji Ambasade Grčke u Beogradu, uprkos jučerašnjoj vesti da je Evropska unija uvrstila Srbiju u zemlje kojoj trebaju da budu otvorene spoljne granice EU.

Nadležne institucije u Briselu su juče naglasile da države-članice nisu u obavezi da automatski otvore sopstvene granice za svaku od 15 država sa spiska odobrenih, jer je potrebno da preporuka bude usvojena i sprovedena na nacionalnom nivou.

Sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ jutros je odleteo prvi čarter let ove sezone, sa srpskim turistima ka Grčkoj. Na ostrvo Skiatos danas oko 10 sati po lokalnom vremenu stigla je grupa od 144 srpskih turista.

Prema protokolu o ulasku u Grčku, od danas, putnici koji u tu zemlju dolaze avionom, morem ili kopnom, moraju da popune poseban obrazac najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju, na osnovu kojeg dobijaju poseban bar kod (QR).

Obrazac sadrži informacije o mestu polaska, trajanju prethodnog boravka u drugim zemljama i adresi tokom boravka u Grčkoj.

Na društvenim mrežama objavljeno je da je jutros na kratko prelaz Evzoni bio otvoren, ali da je ubrzo zatvoren.

Ranije jutros direktor Jute Aleksandar Seničić kazao je prethodno da se u toku dana očekuje konkretno obrazloženje grčkih vlasti u vezi sa zatvaranjem prelaza Evzoni, odnosno potvrda da će on ipak biti otvoren za građane Srbije.

„Verujem da ćemo danas u toku dana imati konkretno obrazloženje, odnosno potvrdu grčke vlasti da li Evzoni ostaje zatvoren, jer informacija koju imamo od juče, odnosno dopis koji smo dobili, kaže da će biti tako, a da će jedino gradjani Srbije biti izuteti“, rekao je Seničić za Tanjug.

Kako je rekao, tokom noći su preko tog graničnog prelaza prolazili autobusi i putnici koji su krenuli u Grčku, da bi danas u 10.30 granica bila zatvorena.

„Stigao je nekakav dopis koji je dosta nerazumljiv i za same carinike, u kojem se insistira da iz Severne Makedonije u Grčku mogu da udju samo vlasnici pasoša država EU. Sličnu situaciju smo imali na bugarskoj granici kada je otvorena“, rekao je Seničić.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments