1. Isključite rukovanje i tradicionalno ljubljenje.

2. Držite se što dalje od onih koji kašlju i kijaju, a na minimum 1 metar od naizgled zdravih (inkubacija kod zaraženih prosecno traje 5-6, a kod nekih i do 28 dana i oni su zarazni pre ispoljavanja bolesti).
3. Maksimalno izbegavajte mesta gde je mnogo ljudi i gužva, pogotovo zatvorene prostore (žurke, noćni klubovi itd.).
4. Svesno ne dodirujte lice (usta, nos, oči), jer se virus može danima zadržati na površinama kontaminiranim od strane obolelih (kvake, držači u vozilima javnog prevoza, dugmad u liftovima, novac itd.).
5. Što češće perite ruke toplom vodom i sapunom, najmanje 20 sekundi, ili ih brišite vlažnim maramicama na bazi alkohola.
6. Što češće brišite mobilne telefone alkoholnim maramicama.
7. Savetuje se što češće konzumiranje čajeva i drugih toplih napitaka, koji uništavaju virus dok je još u grlu, pre nego što uđe u pluća, kada može izazvati tešku obostranu upalu.

Striktnim pridržavanjem ovih preporuka ne samo da čuvate sebe, već i vaše najbliže, pogotovo roditelje i ostale starije članove porodice, jer su oni posebno osetljivi na ovu infekciju.
Inače, za ovu infekciju su karakteristični kašalj i razvoj temperature.

Kod pojave ovih simptoma odmah se treba izolovati u odnosu na osobe iz bliže i dalje okoline, nositi masku i javiti dežurnim epidemiolozima (specijalni telefoni su objavljeni na sajtu Ministarstva zdravlja) radi dobijanja neophodnih instrukcija o daljem postupku.

Oprezno, ali bez panike.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments