Nakon uspešne premijere na Pulskom festivalu, kao i premijere na beogradskom festivalu „Slobodna zona“, na današonjoj konferenciji za medije povodom manifestacije „Novembarski dani kulture“, najavljena je i projekcija filma „Dnevnik Diane Budisavljević“ 14. novembra u Požarevcu.

Kako je naveo Dejan Krstić, član Gradskog veća zadužen za kulturu i informisanje, projekcija filma je ugovorena neposredno nakon predstavljanja programa javnosti, te je iz tog razloga nema u najavama programa.

Dokumentarni film „Dnevnik Diane Budisavljević“, autora Dane Budisavljević, nedavno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu, gde je osvojio šest zvaničnih nagrada. Film je utemeljen na istinitoj priči o Austrijanki koja je iz ustaških logora u vreme Drugog svetskog rata spasila više od deset hiljada srpske dece.

Komunisti su joj 1945. oduzeli automobil i kartoteku s podacima o deci koju je spasla, a u njenom domu je ostao sačuvan dnevnik pod naslovom „Akcija Diana Budisavljević“ u koji je tokom celoga rata zapisivala detalje svog humanitarnog delovanje. Pronašla ga je mnogo godina kasnije njena unuka Silvija Szabo, koja ga je s nemačkog prevela na hrvatski i on je objavljen 2003.

0 0 vote
Article Rating
Tagged
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments